vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 decembrie, 2017

Premierul Mihai Tudose spune că se va întâlni cu conducerea Băncii Naţionale a României (BNR) în luna ianuarie, deoarece aşteaptă să vadă cum va încheia sistemul bancar acest an fiscal.

Premierul și-a exprimat din nou nemulțumirea față de persoane din instituția bancară națională, spunând că s-a săturat ca ”nişte oameni de pe acolo să tot arunce în aer tot felul de lucruri publice” şi atunci când sunt întrebaţi spun că nu vorbesc în numele BNR, ci în nume personal.

Întrebat, într-un interviu difuzat sâmbătă la Antena 3, dacă va avea o întrevedere cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul Mihai Tudose a răspuns: ”Da, am primit o scrisoare de la domnia sa, o să-i dau curs după ce se termină acest an. Să vedem cum închide sistemul bancar acest an fiscal, care a fost rolul Băncii Naţionale a României, fiindcă, repet, este Banca Naţională a României, nu a cuiva. Şi pe baza acestor analize, tot în ianuarie, o să avem şi o întâlnire şi o să vă fac şi public imediat concluziile, fiindcă eu m-am cam săturat ca nişte oameni de pe acolo să tot arunce în aer tot felul de lucruri publice şi când îi întrebi spun că  au vorbit în nume personal. Păi, du-te, frate, acasă, dacă tot eşti persoană fizică!”.


Totodată, şeful Executivului a spus că BNR ”poate să intervină” pe piaţă, atunci când este necesar.

”Eu vreau să-şi facă treaba ca Bancă Naţională a României, a României, repet. Nu este Banca Naţională a băncilor din România”, a mai afirmat premierul Tudose.

”În 2008 nu a fost criză, a fost incompetență”

Legat de finanțele statului, premierul Tudose exclude ideea unui eventual împrumut de la Fondul Monetar Internaţional. ”Exclud din start orice tip de contact cu Fondul Monetar pe această zonă (n.red. – de împrumut)”, a afirmat Mihai Tudose în interviul difuzat sâmbătă de Antena 3.

Premierul a susţinut că prognoza economică a FMI a început să concorde cu realitatea din România: ”Văd că şi-au mai revenit. Ţineţi minte declaraţiile lor de la jumătatea anului, când au venit cu deficitul de 5%, cu creşterea de 2% şi atunci când i-am întrebat cam ce tratament iau, ca să ştim să evităm noi pastilele acelea, că lor nu le face bine, toată lumea a zis: Ne punem noi cu Fondul Monetar, dar nu cu Fondul în sine, ci cu oamenii de pe aici? Iată că noi am avut dreptate şi văd că şi-au mai revenit şi ei. A început acum prognoza lor să concorde cu realitatea”.


Premierul Tudose a exclus și posibilitatea declanșării unei noi crize economice în România, chiar dacă ”cineva tot încearcă să genereze crizele respective”.

”Eu văd că stăm foarte bine. (…) În 2008 nu a fost o criză, a fost incompetenţa celor care au condus atunci. (…) Vreţi să avem o atitudine servilă în faţa unor băieţi din ăştia care ne-au cam demonstrat că nu prea se pricep? Haideţi să o avem! Dar eu nu pot să fac asta, dovadă că avem creştere economică, se pare că va fi peste 6 per total an, deficitul sub 3 şi structural şi cash-ul. (…) Dacă era după ei, astă-vară nu mai aveam lefuri, nu mai aveam salarii, închideam mustăria, deficitul 6%, creştere economică aproape deloc. Vai, vine criza! Criza pleacă de la lipsa de încredere în structurile statului”, a spus Mihai Tudose.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: