miercuri

8 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 iulie, 2017

Premierul Mihai Tudose i-a cerut minsitrului Sănătății, Florian Bodog, să lanseze o campanie pro-vaccinare, deoarece situația la zi arată că 180.000 de copii sunt nevaccinați împotriva rujeolei. 

Sunt 180.000 de copii nevaccinați de rujeolă și 80.000 nevaccinați la poliomielită (…) Nu e bine (…)

Cel târziu săptămâna viitoare, să aveți împreună cu presa din România, cu tot ceea ce înseamnă mijloc de comunicare, să stabiliți un procedeu prin care să înțeleagă toți românii că trebuie să fie vaccinați copiii. Nu se poate așa ceva, fiindcă înțeleg că vaccinurile le avem, dar nu reușim să ajungem cu el la destinatari”, a spus premierul, la începutul ședinței de guvern de joi


Dialogul celor doi a avut loc în contextul în care Ministerul Sănătății comunica săptămâna trecută că situația este subcontrol:

„În pofida zvonurilor și a exagerărilor grosolane apărute în presă, epidemia de rujeolă, care a izbucnit anul trecut în România, se află sub control„, preciza un comunicat.

Realitatea arată că, în pofida declarațiilor optimiste oferite de mai multe ori de ministrul Bodog, rujeola se extinde.

În decembrie 2016, existau aproximativ 1.500 de cazuri confirmate începând cu februarie 2016. După șase luni, confirmările au depăși 8.000 de cazuri.


Dacă în decembrie 2016 se înregistrau copii cu rujeolă în 31 de județe, în iulie avem 41 de județe cu raportări confirmate.

În graficul de mai jos se poate vedea cum au crescut anul acesta cazurile de rujeolă (numărul corespunde primei săptămâni din fiecare lună):

 Marți, Organizația Mondială a Sănătății a cerut Europei, pentru a doua oară anul acesta, să stopeze epidemia.

Deși boala era pe cale de eradicare în UE, de la începutul anului trecut și până acum au murit 35 de persoane, dintre care 31 sunt români (peste 96% sunt copii nevaccinați).

„Orice deces sau dizabilitate cauzate de această boală care poate fi prevenită prin vaccinare este o tragedie inacceptabilă”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa, citată într-un comunicat al instituției.

„Suntem foarte îngrijorați că, deși este disponibil un vaccin sigur, eficient și accesibil, rujeola rămâne o cauză principală de deces în rândul copiilor din întreaga lume și, din păcate, Europa nu este cruțată. În strânsă colaborare cu autoritățile din domeniul sănătății din toate țările afectate din Europa, prioritatea noastră este de a controla focarele și de a menține o acoperire de vaccinare ridicată pentru toate categoriile de populație”, a mai spus miercuri oficialul OMS.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: