cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Premierul Spaniei evocă posibilitatea destituirii guvernului catalan

8 octombrie, 2017

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, declară într-un interviu acordat El Pais că o declaraţie de independenţă a Cataloniei nu ar avea niciun efect, precizând că nu exclude să invoce articolul 155 din Constituţie, prin care poate destitui guvernul regional şi poate cere noi alegeri.

În interviu, premierul Rajoy a făcut apel la ”naţionalismul catalan moderat” să se îndepărteze de radicali.

”Guvernul va face totul pentru ca o declaraţie cât de mică de independenţă să aibă vreun efect. Vom face totul pentru a nu se produce separarea”, a declarat Mariano Rajoy în primul interviu acordat presei de la începutul crizei dintre Madrid şi Barcelona.


Întrebat dacă va invoca articolul 155 din Constituţie, prin care poate destitui Guvernul regional, premierul spaniol a răspuns: ”Nu exclud absolut nimic, în limitele legii. Trebuie făcut ce e mai important la acest moment. Ideal ar fi să nu fie necesare măsuri drastice”.

”Aş vrea să se retragă ameninţarea cu declararea independenţei, pentru că va fi mult mai greu în viitor. Dacă se retrage, se vor evita multe. Simulacrul de referendum a fost negativ pentru toţi. Acum vedem consecinţele economice, sunt probleme pe pieţe. Cât timp trece fără se retragă declaraţia, este tot mai rău pentru toţi. Încă se mai poate face ceva”, a afirmat premierul Rajoy.

Mii de persoane au participat, sâmbătă, la Madrid şi în alte oraşe, la manifestaţii pentru ”apărarea naţiunii şi a Constituţiei Spaniei”, la aproape o săptămână de la referendumul din Catalonia. Şi la Barcelona s-au strâns sute de persoane, făcând apel la dialog.

Referendumul din 1 octombrie a deschis o criză politică majoră între separatiştii aflaţi la putere în Catalonia şi Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy.


Separatiştii consideră că au obţinut o victorie, potrivit rezultatelor parţiale difuzate în aceeaşi seară, obţinând 90% din voturi, în timp ce rata prezenţei la urne a fost de 42,3%.

Referendumul a fost umbrit de violenţe, care au scandalizat opinia publică în momentul intervenţiei Poliţiei Naţionale şi Gărzii Civile în aproximativ 100 de secţiii de votare cu scopul de a încerca să oprească referendumul.

Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont va avea marţi o intervenţie în Parlamentul regional, în cursul căreia ar urma să vorbească despre consecinţele referendumului de autodeterminare.

Guvernul central a interzis parlamentului regional din Catalonia să se reunească luni, după ce în presă au apărut informații legate de intenția adoptării unei declarații de independență la respectiva reuniune.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Separatistii catalani au dat o lovitura teribila societatii deschise, pentru ca parlamentele europenilor vor acorda de acum înainte cu multa prudenta si cu restrictii birocratice diferitele elemente de autonomie regionala.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Separatistii catalani au dat o lovitura teribila societatii deschise, pentru ca parlamentele europenilor vor acorda de acum înainte cu multa prudenta si cu restrictii birocratice diferitele elemente de autonomie regionala.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: