marți

23 aprilie, 2024

20 noiembrie, 2013

Mai mulţi secretari de stat şi consilieri ai premierului Victor Ponta au fost propuşi în Adunarea Generală a Acţionarilor sau în Consiliul de Administraţie al unor companii de stat sau în care statul deţine pachetul majoritar de acţiuni, după ce Parlamentul a aprobat o ordonanţă ce creşte semnificativ indemnizaţiile membrilor acestor organisme.

Câţiva secretari de stat şi consilieri ai premierului au fost propuşi şi aşteaptă confirmarea,pentru a deveni membri în Consilii de Administraţie (CA) şi Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) ale unor societăţi cu capital majoritar de stat.

Ioana Maria Petrescu, consilier de stat la Cancelaria premierului Ponta, a fost propusă ca reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a societăţii Electrocentrale Grup Bucureşti.


De asemenea, pe lista de propuneri ar figura, potrivit MEDIAFAX, şi Geanina Cristina Puşcaşu, spune actual consilier de stat în guvern şi fostă asistentă la Bruxelles a europarlamentarului Daciana Sârbu, pentru postul de reprezentant a statului în AGA la Nuclearelectrica.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv a fost propus pentru AGA la Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice ”Electrica” S.A Bucureşti, iar secretarul de stat în Departamentul pentru Energie Maricel Pop, ca membru în Consiliul de Administraţie la Hidroelectrica-Serv S.A.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Marius Alexandru Dunca, este propus pentru AGA Societăţii Complexului Energetic Oltenia, subsecretarul de stat în cadrul Departamentului pentru Energie, Marcel Bogdan Pandelică, la AGA Electrica S.A. iar secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene Gabriel Onaca, pentru AGA de la Electrica Distribuţie Muntenia Nord Ploieşti.

Indemnizaţii majorate semnificativ

Toate aceste propuneri au fost făcute după ce parlamentarii au aprobat o ordonanţă ce le permite reprezentanţilor în Adunările Generale ale Acţionarilor să obţină indemnizaţii de şedinţă consistente.


Guvernul Emil Boc redusese în 2010 indemnizaţiile de şedinţă AGA şi CA la 47 de lei, adică 1% din salariul fix, de 4.700 de lei, al directorilor generali din aceste companii.

gandul.info a dezvăluit acum câteva zile că Parlamentul a aprobat o ordonanţă a Guvernului prin care aceste indemnizaţii de şedinţă pot creşte până la 25% din salariul directorilor generali, salarii care depăşesc adesea 10.000 de euro.

Aceşti membri ai CA şi AGA vor putea ajunge, în acest fel, la indemnizaţii de şedinţă de 3.000 de euro, indiferent de performanţele companiilor în cauză, având în vedere actualele venituri ale directorilor generali.

În prezent, există 157 de companii de stat doar la nivel naţional.

„AGA Companiei Naţionale de Autostrăzi este dominată de consilierii ministrului Dan Şova, în ciuda lipsei de experienţă în domeniu a multora dintre aceştia. Şova a numit aici o profesoară de desen autoare de manual, un referent care a lucrat la grupul parlamentar PSD, o tânără de 23 de ani salariată a unei fundaţii a lui Dan Voiculescu şi pe fiul unei controversate foste şefe a Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor”, scria gandul.info

Legea adoptată de Parlament ar trebui să fie promulgată de preşedintele Traian Băsescu până la 22 noiembrie, dacă acesta nu decide să o retrimită la Parlament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: