1 octombrie, 2012

”Încercarea de vânzare a participației statului la combinatul Oltchim a eșuat. Din această seară circul trebuie să se încheie” – a declarat luni seară, într-o conferință de presa premierul Victor Ponta, la expirarea termenului de 10 zile în care putea fi semnat contractul de vânzare.

Reprezentanții OPSPI au constatat că oferta și declarațiile depuse la dosarul de privatizare a Oltchim sunt nereale, astfel că Dan Diaconescu a căzut din calitatea de adjudecatar, câștigată odată cu licitația din 21 septembrie.

Potrivit premierului, planul de rezervă pentru Oltchim reprezintă asumarea responsabilității de către stat pentru a salva locurile de muncă și de a reporni combinatul.


În privința vinovaților pentru eșecul privatizării și circul care a însoțit această vânzare, premierul a numit fosta guvernare.

”S-a ajuns aici ca urmare a unor ani de gestiune frauduloasă, începând cu ministrul Videanu, cu directorul Roibu și cu firmele PDL.”

Premierul Victor Ponta a citat și din memorandumul semnat în martie între autoritățile statului român și FMI, prin care România se angaja la vânzarea Oltchim.

”Privatizarea trebuia să o facă guvernul Ungureanu, de aceea s-a ajuns în această situație” a declarat primul ministru.


În privința ministrului Daniel Chițoiu, premierul a spus că acesta trebuie să-și vadă de treabă și să nu se mai lase implicat în ”circul” privatizării Oltchim.

Premierul a lăsat să se înțeleagă că Remus Vulpescu, șeful OPSPI va demisiona în urma acestui eșec.

Victor Ponta, despre ce a promis ofertantul Dan Diaconescu, și despre cum stau lucrurile în realitate:

Oferta lui Dan Diaconescu:

  • – că va semna în 10 zile contractul de privatizare
  • – că va plăti 45 de milioane de euro, pentru contravaloarea acțiunilor. Nu s-au plătit, nu s-au dovedit a fi reali.
  • – și-a asumat obligativitatea de-a prezenta un plan de afaceri pentru Oltchim în 48 de ore. Nu s-a prezentat niciun plan.
  • – că se va prezenta echipa managerială în 48 de ore – nu s-a prezentat.

Premierul spune că OPSPI va sesiza organele legale pentru o anchetă în ceea ce privește declarațiile false ale ofertantului Dan Diaconescu.

”Nu există niciun fel de cont la banca HSBC, firma Gliding Ltd nu există. Este o firmă cu acelaşi nume în Marea Britanie, dar are afaceri imobiliare. Singurele firme cu acest nume din Olanda au ca obiect vânzarea articolelor sportive”, a spus premierul.

Avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, confirma, în data de 27 septembrie, existenţa unui document potrivit căruia compania Gliding Ltd Amsterdam a susţinut că Dan Diaconescu deţine suma de 46 milioane euro

Cetățeanul olandez care i-ar fi dat lui Dan Diaconescu o scrisoare prin care-i pune la dispoziție 46 de milioane de euro ar fi un scriitor de romane polițiste care nu mai locuiește în Olanda și care nu are bani în cont – a explicat premierul Ponta.

Ce urmează:

  • – Ministrul Economiei va solicita CA de la Oltchim o nouă echipă managerială
  • – Ministrul Muncii va face o informare, miercuri, despre anchetele sociale făcute la salariații de la Oltchim
  • – Ministrul Economiei și cel al Finanțelor vor discuta miercuri cu creditorii principali: AVAS, Electrica și cele trei bănci creditoare: BCR, cec și Banca Transilvania.
  • – Joi va fi prezentat planul de relansare a Oltchim, pentru finanțarea repornirii producției și plata salariilor. Va începe și pregătirea pentru privatizare, care va avea loc în cursul anului 2013.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: