vineri

26 aprilie, 2024

6 octombrie, 2015

criza-refugiati - uePrimii refugiați din cota de aproape 7.000 de persoane vor sosi în România spre sfârșitul anului, a anunțat premierul Victor Ponta, la B1 Tv, și vor fi cazați în taberele special pregătite pentru acești imigranți, nu în centrele existente. 

Premierul a mai spus că nu vor ținuți în tabere permanente, ci se va încerca integrarea lor.

„Cea mai mare greşeală e să-i ţii în tabere permanente. Nu au condiţii, cheltuielile sunt foarte mari. Acum ne-am dat seama că din 2006 noi alocăm 3 lei pe zi şi 60 de bani de cheltuială. E jenant şi ruşinos. Problema e să încerci să-i integrezi, să-i ajuţi să-şi găsească o locuinţă. Pe hârtie avem multe, în realitate nu avem această experienţă şi această cultură”, a precizat Victor Ponta.

Trierea


Trierea refugiaţilor se va face, conform acordurilor internaţionale, de către autorităţile din prima ţară în care aceştia ajung, în cazul de față Italia și Grecia, însă şi România va avea un cuvânt de spus în privinţa celor care vor fi repartizaţi ţării noastre.

„Avem un cuvânt de spus: participăm cu nişte criterii. Vreau să fie foarte clar, nu va exista un criteriu de religie, să ne ducem noi să spunem cine e creştin, cine e musulman, cine e budist. Se pune doar problema de a fi din ţări care într-adevăr sunt în conflict – Siria, Irak, Afghanistan – şi se pune problema de a avea familii”, a declarat Victor Ponta.

Autoritățile trebuie să decidă în 30 de zile de la sosirea refugiaților în tabere cine va primi statut de refugiat, iar urmează să se stabilească dacă li se vor echivala studiile, cum vor primi acces la sănătate, cum le vor fi primiți copiiii la școală.

Au aceleași drepturi ca și românii, mai puțin dreptul de a vota

„Avem două tabere în Timiş pentru refugiaţii ce vor veni prin cotă. Am căutat facilităţi de cazare. Problema e că, dacă primesc statutul de refugiaţi, ei sunt cetăţeni egali cu noi, doar că nu au voie să voteze. În rest, au voie să meargă unde vor, nici măcar nu pot să-i ţin în România dacă nu vor, au dreptul să meargă la spital, teoretic, problema e că nu au card de sănătate, teoretic au voie la şcoală, practic nu au fişe şcolare, teroretic au voie să muncească, practic nu le recunosc studiile. Nici nu pot să-şi deschidă cont în bancă”, a mai spus premierul.

Ajutor financiar pentru Serbia


Premierul a mai anunțat că România va acorda un ajutor financiar Serbiei, carese confruntă cu mari probleme din cauza exodului de sirieni fiind una dintre principalele țări de tranzit folosite de aceștia pentru a ajunge în Occident.

„Cred că poimâine (miercuri – n.r.) o să dăm un ajutor. Ne-au cerut vecinii noştri sârbi un ajutor. O parte (dintre refugiaţi – n.r.) sunt în Serbia, o parte sunt la graniţa Turciei cu Grecia. La Edirne e o tabără de câteva zeci de mii de oameni pe care turcii nu îi lasă să plece. O parte au trecut Croaţia mai departe şi cei mai mulţi s-au dus în Suedia, Germania, Austria”, a spus premierul, citat de B1 Tv.

România va prelua în următorii doi ani aproape 7.000 de refugiați ajunși în Grecia și Italia.

Acesta este numărul alocat deocamdată României dintr-un total de 160.000 de refugiați redistribuiți în statele membre, dar cota ar putea crește în viitor, în contextul în care se estimează că un milion de persoane vor căuta refugiu în Europa până la sfârșitul acestui an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: