Premierul Ponta, după protestele de stradă: Vom respinge în Parlament proiectul guvernului pe Roșia Montană - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Premierul Ponta, după protestele de stradă: Vom respinge în Parlament proiectul guvernului pe Roșia Montană

9 septembrie, 2013

Majoritatea USL din Parlament va respinge proiectul de lege inițiat de propriul guvern privind demararea exploatării cu cianură de la Roșia Montană, a anunțat, luni, chiar premierul Victor Ponta, copreședintele social-democrat al Uniunii Social-Liberale.

Anunțul liderului PSD vine după ce și partenerul său de la Putere, liderul PNL Crin Antonescu, dar și șeful opoziției, democrat-liberalul Vasile Blaga, și-au manifestat dezacordul față de proiectul de lege al Executivului.

”Am văzut declaraţile domnului Blaga şi domnului Antonescu. Nici în PSD nu eram foarte clar într-o direcţie sau alta, lucrurile sunt împărţite. Vreau să mă asigur că domnul Antonescu, preşedintele Senatului, pune rapid pe ordinea de zi a Senatului proiectul de lege. Se respinge, la fel va fi şi la Cameră şi s-a închis acest proiect”, a spus Ponta, aflat la Parlament.

Președintele PSD: Crin Antonescu nu susține proiectul, ”că are alegeri prezidențiale”


În context, liderul PSD l-a acuzat pe partenerul său de la Putere, șeful PNL Crin Antonescu, că respinge proiectul de la Roșia Montană pentru că va candida în alegerile prezidențiale din anul 2014.

”Până la urmă domnul preşedinte Băsescu, în 2009, a susţinut proiectul Roşia Montană că avea alegeri prezidenţiale. Domnul Antonescu nu-l mai susţine în 2014, că are alegeri prezidenţiale. Astea sunt lucruri politice, important e că atâta timp cât există în mod clar o majoritate împotriva proiectului nu mai are rost să mai pierdem foarte mult timp”, a susținut social-democratul.

Ponta a precizat, însă, că nu se poate supăra pe Antonescu ”absolut deloc” pentru opoziția acestuia față d eproiectul de lege al Guvernului USL.

În 11 iulie, Guvernul Ponta II a anunțat un plan pentru atragerea de investiții în valoare totală de 10 miliarde de euro până la sfârșitul acestui an, printre obiectivele menționate fiind și deschiderea exploatării miniere cu cianură la Roșia Montană.


”Eu, ca prim-ministru, trebuie să găsesc alte soluţii pentru investiţii străine şi crearea de locuri de muncă”, a afirmat, însă, Victor Ponta, luni.

Anunțul făcut luni de Victor Ponta vinde la capătul a 8 zile consecutive de proteste față de proiectul aurier de la Roșia Montană, manifestații care au culminat duminică cu mitinguri în toată țara.

La București, duminică au protestat circa 8.000-10.000 de persoane, iar la Cluj-Napoca aproximativ 6.000, față de proiectul minier din județul Alba.

Oamenii au ieșit în stradă după ce, în urmă cu două săptămâni, Guvernul a adoptat un proiect de lege care prevedea demararea exploatării cu cianură la Roșia Montană începând cu noiembrie 2016.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Textul a fost transmis la Parlament, deși Ministerul Justiției nu a emis un aviz favorabil în mod explicit acestui proiect, mai mult, făcând observații critice la adresa textului legislativ.

De asemenea, Consiliul Legislativ a emis aviz favorabil, însă a făcut 16 observații asupra proiectului inițiat de Guvern.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr