vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 martie, 2013

Foto: www.romania-actualitati.ro

Aderarea României la spaţiul Schengen urmează să fie amânată până în luna octombrie, la cererea a unuia sau două state membre, la Consiliul JAi din 7-8 martie, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta.

„Există opinia unei ţări sau a două ţări care nu vor bloca intrarea, dar care vor cere să se ia decizia în următorul Consiliu JAI care este în luna octombrie. Deci, o nouă amânare. De fapt, în 2011, când a apărut pentru prima dată problema, atunci a cerut Olanda amânarea. Din martie să mută în octombrie”, a spus Ponta, la postul B1TV.

El a susţinut că decizia pregătită de cele unul sau două state, de respingere a aderării României, nu are legătură cu realităţile din România, legate de raportul pe justiţie al Comisiei Europene, ci sunt determinate de motive de politică internă a ţărilor respective, legate de opinia răspândită în presa străină că odată cu accederea în Schengen, românii şi bulgarii vor invada acele ţări.


În context, Ponta a susţinut că scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu trimisă liderilor USL nu are fundament în logica aderării la Schengen.

„Preşedintele ştie foarte bine politică europeană, cum încep să ştiu şi eu acum- şi ştie foarte bine că decizia care se va lua miercuri privind Schengen-ul nu are legătură cu nimic din ce se întâmplă în România. Are legătură, în cele din urmă, cu modul în care miniştrii de Interne şi anumite guverne văd faţă de propria lor opinie publică această idee răspândită de mass-media europeană, că se ridică Schengen şi o să vină toţi românii şi bulgarii. Nu-i corectă percepţia. Până la urmă, decizia care se va lua miercuri e o decizie politică, este luată de nişte miniştri politici din nişte guverne politice”, a spus Ponta.

El a calificat drept „joc intern” scrisoarea lui Băsescu, prin care preşedintele cerea urgentarea procedurii de numire a şefilor Parchetului.

„Aşa încât, scrisoarea dintre noi a fost un joc intern, n-are nicio legătură”, a conchis şeful Guvernului.


Totodată, el a subliniat că eventuala ratare a obiectivului Schengen la Consiliul JAI din martie nu are legătură cu numirea ca ministru al Transporturilor a lui Relu Fenechiu, trimis în judecată. „Acea ţară sau acele ţări care ne mai amână habar n-au nici cine e Fenechiu”, a mai susţinut Victor Ponta.

Miniştrii de Interne din UE se reunesc pe 7 şi 8 martie, la Bruxelles, în Consiliul JAI, pentru a decide în privinţa aderării României la spaţiul Schengen, în discuţie fiind oricum numai posibilitatea accederii doar cu frontierele aeriene, nu şi cu cele terestre, în această etapă.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: