vineri

29 martie, 2024

7 iunie, 2012

Premierul Victor Ponta l-a demis joi pe Iulius Dan Plaveti din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Reglementare în Enegie (ANRE) și l-a numit în locul său pe liberalul Niculae Havrilet.

Plaveti fusese numit la șefia ANRE de fostul premier Emil Boc în iulie 2010. În cadrul PDL, Plaveti era văzut drept un apropiat al președintelui Consiliului Județean Ilfov, democrat-liberalul Cristache Rădulescu.

Noul șef al ANRE, Niculae Havrilet, este consilier județean la CJ Mureș, vicepreședinte al PNL Târgu Mureș și a avut și calitatea de membru al Consiliului Consultativ al ANRE.


El este acționar majoritar (90%) la SC GASCOP SRL, și proprietar al SC HANIGAS SRL, ambele firme din Târgu Mureș.

Mai are acțiuni de 1.200 de lei la banca Nexte Bank (Romexterra) și este membru al Club Rotary Târgu Mureș.

De asemenea, Niculae Havrilet este vicepreședinte al Uniunii naționale a Patronatelor din România (UNPR), asociație patronală condusă de omul de afaceri Petre Miluț, fost președinte al PNȚCD.

El mai are și calitatea de secretar al Asociației Naționale Profesionale din Sectorul Gazelor Naturale Târgu Mureș.


Soția lui Niculae Havrilet este membră a Asociației Caritabile Femeia Mileniului III care a încheiat un contract de 5.000 de lei, cu CJ Mureș, în 9 iunie 2011, pentru un an, de cofinanțare a unui proiect privind un Centru de asistență și consiliere pentru femei și copii defavorizați.

De asemenea, firma SC GASCOP, unde Niculae Havrilet are 90% din acțiuni, a obținut două contracte de prestări servicii cu compania de stat Transgaz Mediaș, în valoare de aproape 130.000 de lei împreună. Ambele contracte au fost obținute prin licitație publică, în iunie 2011.

Aceeași firmă a obținut în anul 2011 și trei contracte cu EON Gaz Distribuție SA Tg. Mureș, de circa 68.000 de lei împreună, tot prin licitație.

Toate aceste informații despre Havrilet apar în declarația de interese a noului șef al ANRE.

Recent, premierul Victor Ponta a înființat un comitet interministerial privind politicile din energie, pe care îl conduce chiar el. Din acest comitet fac parte o serie de minilștri și sercretari de stat, precum și președintele ANRE.

Pe de altă parte, în present, Senatul dezbate ca for decisional, un proiect de lege prin care președintele ANRE urmează să fie numit de Parlament, nu de prim-ministru.

Proiectul de lege, inițiat de fostul guvern Ungureanu, la presiunea Comisiei Europene, își propune să asigure ANRE un grad mai mare de autonomie față de Executiv.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: