vineri

19 aprilie, 2024

12 octombrie, 2020

Din cauza aglomerării spitalelor din rețeaua Covid-19, persoanele infectate cu noul coronavirus și asimptomatice ar putea fi evaluate din punct de vedere al sănătății acasă, nu într-o unitate cu paturi, ca până acum, a declarat luni premierul Ludovic Orban.

În momentul de față, evaluarea stării de sănătate – anamneză, radiografie la plămâni și alte investigații medicale – a celor testați pozitiv se face la spital, pentru a fi selectate persoanele în cazul cărora există riscul unor simptome grave și apariția unor complicații ce să necesite intervenția rapidă, eventual conectarea la un ventilator.

În ultimele zile, însă, perioada de așteptare pe holurile acestor unități a crescut din cauza numărului tot mai mare de infectări. În București, existau duminică 150 de persoane diagnosticate cu Covid-19 care au trebuit reprogramate în următoarele 24 de ore pentru evaluarea stării de sănătate, a explicat prim-ministrul.


Pentru ca evaluarea să fie făcută acasă, fără investigații, este nevoie de implicarea medicilor de familie, care să preia supravegherea, precum și de moficirareea legislației.

Dacă medicii de familie vor primi aceste atribuții, adică vor fi implicați în combaterea epidemiei, Ludovic Orban spune că aceștia ar putea primi și ei un spor de risc sau alte beneficii pentru riscul suplimentar asumat:

Pentru că evaluarea stării de sănătate nu înseamnă în mod obligatoriu analize. Se face o evaluare dacă persoana nu are simptome, nu e necesar, de exemplu, să faci radiografie pulmonară, este decizia pe care o ia medicul care evaluează starea de sănătate.

Şi aici, pentru a permite spitalelor să primească cazurile care într-adevăr necesită şi o evaluare şi un tratament sub supraveghere medicală în spital, cei care nu au simptome poate să li se facă evaluarea stării de sănătate fără să se deplaseze până la spital (…)


Trebuie stabilită modalitatea de implicare a medicilor de familie pentru că sunt mulţi medici de familie cu care am vorbit eu şi care dintre pacienţii pe care îi au dacă sunt pozitivi ei sunt într-o permanentă consultare, urmăresc evoluţia stării de sănătate (…)

Va trebui să stabilim nişte reguli un pic mai clare şi, eventual, şi beneficiile pe care le au medicii de familie în cadrul bătăliei anti-COVID pentru serviciile medicale pe care le furnizează.

Medicii de familie au criticat o asemenea posibilitate, întrucât, au atras atenția acești, ei nu dispun de maşini ce pot fi decontaminate, nu dispun de echipamente potrivite și nici de posibilitatea de a se echipa și dezechipa în condiții de siguranță.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: