Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, că România poate atinge independenţa energetică în cinci ani. În 20 decembrie, a anunțat premierul, vor fi prezentate proiecte pentru dezvoltarea capacităţilor de extracţie şi depozitare la nivel naţional.
Anunțul premierului apare după ce liderul PSD Marcel Ciolacu a lansat, duminică, ideea creării unei companii energetice naționale, care să producă energie dintr-un mix de surse și care să poată asigura, în 3 – 5 ani, independența energetică a României.
Nicolae Ciucă s-a aflat, marţi, la prezentarea proiectului şi recepţia Staţiei de Uscare Gaze Naturale de la Bilciureşti, care contribuie la creşterea capacităţii de extracţie în cadrul depozitului aflat în judeţul Dâmboviţa.
Cu acest prilej el a afirmat că asigurarea capacităţilor energetice reprezintă o prioritate pentru Guvern.
“Tot ceea ce ţine de sistemul energetic şi de asigurarea capacităţilor energetice reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. Nevoia de a găsi soluţii pe termen mediu şi lung, de asemenea, se află în primele trei priorităţi ale Guvernului şi pentru că la început spuneam că am văzut că există potenţial, am avut o discuţie cu domnul ministru al Energiei, cu domnii directori ai Romgaz şi Depogaz şi am decis ca, pe data de 20 decembrie, la şedinţa de Guvern, dumnealor să vină şi să prezinte proiectele agreate în comun pentru dezvoltarea capacităţilor de extracţie şi depozitare la nivel naţional”, a declarat, marţi, NIcolae CIucă.
Potrivit acestuia, ”este cât se poate de clar că avem nevoie de efortul comun şi de o aliniere a proiectelor şi programelor astfel încât să ne atingem acest obiectiv”.
”Ceea ce doresc să subliniez este faptul că există speranţă să putem să ne folosim capitalul românesc, să putem să folosim capacităţile româneşti pentru a putea să ne atingem acest obiectiv de realizare a independenţei energetice într-un orizont de timp pe care l-am înţeles de la domnul ministru al Energiei că poate să nu depăşească cinci ani”, a anunţat premierul Ciucă.
Și Marcel Ciolacu s-a arătat preocupat de criza mondială în domeniul energiei, care a fost prost gestionată în România. „Cred că e momentul, cu o asemenea forță politică, să creăm o companie serioasă, care să producă și verde, și nuclear, și pe cărbuni, și gaze, o companie națională astfel încât în trei, maxim cinci ani, România să fie independentă energetic”, spunea Marcel Ciolacu la Antena 3.
Liderul PSD susține că mixul de energie verde și producție pe cărbune este „abordarea corectă”, sugerată de specialiști.
Un răspuns
Independenta energetica a Romaniei !!!!!!
Independenta energetica poate fi obtinuta din surse proprii, in mod eficient, economic si ecologic, cu tehnologii romanesti de varf, prin combuste, tratare termica, si gazeificare, in cogenerare prin coincinerare, din:
1) energie verde (apa, soare, vant)
2) surse regenerabile SRE:
– biomasa (62.000.000 tone/an x 4.5 MW/to = 279.000.000 MW e+t/an)
– deseuri solide si lichide neutilizate (8.000.000 tone/an x 4.2 MW/tona = 33.600.000 MW e+t/an)
– namol de epurare (600.000 tone/an x 1.5 MW/tona = 900.000 MW e+t/an)
Romania poate produce din SRE energie termica si electrica = 313.500.000 MW/an
Romania consuma anual:
– energie termica = 115.000.000 MW/an
– energie electrica = 55.000.000 mw/AN