duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 decembrie, 2021

Interconectarea energetică, a căilor de transport și a telecomunicațiilor dintre Republica Moldova și România sunt principalele proiecte comune discutate de premierii celor două state, Natalia Gavrilița și Nicolae Ciucă, la întâlnirea de joi organizată la București.

Proiectele sunt menite să consolideze relațiile dintre cele două țări și să sprijine R. Moldova să-și continue parcursul integrării europene.

„O prioritate absolută este ca până în 2024 să realizăm interconectarea sistemelor energetice dintre România şi Republica Moldova, consolidând astfel independenţa şi securitatea noastră energetică”, a spus Natalia Gavriliță, citată de Agerpres.


Totodată cei doi șefi de guvern și-au propus să încheie „într-un orizont de timp cât mai apropiat un nou acord privind acordarea de asistenţă financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova”, potrivit declarației lui Nicolae Ciucă.

„Comunitatea marilor proiecte”

„Avem şansa istorică să transformăm comunitatea de limbă, cultură și istorie într-o comunitate a marilor proiecte în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului”, spune o declarație comună a celoi doi prim-miniștri.

La începutul anului viitor va avea loc o şedinţă comună a celor două guverne, în care vor fi abordate proiectele comune, dintre care cele mai importante sunt:

  • interconectarea liniilor electrice între România şi Republica Moldova, care împreună cu folosirea gazoductului Iași – Chișinău să dea șansa independenței energetice a R. Moldova
  • implementarea proiectelor de infrastructură, mai ales construcţia podului rutier de la Ungheni și consolidarea podului rutier Galaţi-Giurgiuleşti, importante pentru conectarea R. Moldova la spaţiul european,
  • viitoarea autostradă a Unirii și viitoarea autostradă a Moldovei și alte drumuri care să lege regiunile de pe ambele maluri ale Prutului.
  • ameliorarea legăturilor feroviare între București și Chișinău și, „pe termen lung ne-am dori o cale ferată cu ecartament european și lucrăm deja în această direcție, dar este important să facem pași rapizi pe termen scurt. Și de aceea salut faptul că peste doar 3 zile se va relua circulația cursei feroviare dintre cele două Capitale, precum și a trenurilor de rută Iași-Ungheni”, potrivit Natației Gavriliță.
  • facilitarea telecomunicaţiilor între cele două maluri, inclusiv prin eliminarea supratarifelor de roamning
  • asistența României pentru implementarea reformelor necesare pentru integrarea europeană, ca și
  • dezvoltarea altor proiecte comune privind: justiţia şi afacerile interne, sănătatea, educaţia, munca, agricultura, cercetarea, cultura, mediul, apele şi pădurile, precum şi asistenţa oficială pentru dezvoltare.
  • intensificarea cooperării sectoriale, a schimburilor de bune practici şi de know-how

„Dacă vom reuşi să valorificăm împreună Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, împreună cu Planul de Redresare Economică pentru Republica Moldova şi Planul Economic şi de Investiţii al Parteneriatului Estic, lista proiectelor va putea fi completată şi cu multiple alte realizări şi alte proiecte, pe calea construcţiei unui viitor digital, verde, inovativ şi benefic pentru fiecare cetăţean, un viitor în care să păşim împreună, cu încredere, prietenie şi solidaritate”, a spus premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa.


„Sunt proiecte menite să întărească traseul european al Republicii Moldova, să reconfirme apartenenţa sa la setul de valori pe care se întemeiază Uniunea Europeană, să sprijine eforturile autorităţilor Republicii Moldova pentru creşterea sustenabilă a nivelului de trai al populaţiei, combaterea fermă a corupţiei, consolidarea statului de drept, modernizarea administraţiei şi a sistemului de educaţie sau creşterea rezilienţei sistemului sanitar”, a spus premierul României, Nicolae Ciucă.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: