joi

28 martie, 2024

17 noiembrie, 2011

 Aleşii locali ai coaliţiei la Putere nu vor să renunţe la banii pe care guvernul vrea să i-i ia printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă care ar urma să modifice Legea finanţelor locale. Guvernul contează pe circa 430 de milioane de euro, bani care, potrivit actualei legi, acum merg direct în bugetele locale.

Primarii şi şefii de consilii judeţene din partea PDL l-au mandatat pe primarul Aradului, Gheorghe Falcă, să negocieze la centru în Biroul Permanent al partidului şi la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru ca bugetelor locale să e fie retrase sume cât mai mici prin modificarea Legii finanţelor publice locale.

Unul dintre liderii importanţi ai PDL, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat, joi, pentru cursdeguvernare.ro, că Falcă ”trebuie să apese pe pedală” la centru şi la Ministerul Finanţelor.


”Am discutat în BPN, pe urmă am avut o discuţie la Ministerul de Interne, unde ne-am spus punctele de vedere. Am discutat cu Ghiţă Falcă, ne-am spus punctul de vedere şi el e cel care trebuie să apese pe pedală”, ne-a declarat Mircea Hava.

La Ministerul Administraţiei şi Interne, Falcă ar putea avea mai mult succes, având în vedere că el este şeful direct pe linie de partid al ministrului Traian Igaş, propus şi susţinut de organizaţia PDL Arad la minister.

Însă la proiectul de ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii finanţelor publice locale, MAI este doar avizator, iniţiator fiind Ministerul Finanţelor Publice, care pare mai greu de înduplecat de către primari.

Coaliția de guvernare a discutat, miercuri, intenția Guvernului de a prelua la bugetul de stat, în anul 2012, fonduri de 1,835 de miliarde de lei (peste 420 de milioane de euro), bani care până acum erau transferați automat la bugetele locale ale primăriilor și consiliilor județene. La ministerul finanţelor este pregătit şi proiectul Ordonanţei de Urgenţă prin care se modifică modificarea Legea finanțelor publice locale, prin care cotele defalcate din impozitul pe venit, transferate de la bugetul de stat la bugetele locale, să se diminueze cu 5,5 puncte procentuale, adică de la 77% la 71,5%.


MFP își motivează proiectul prin necesitatea ”menținerii echilibrului bugetar”, în condițiile în care bugetul de stat va trebui, în anul 2012, să asigure o parte din cheltuielile grădiniţelor, școlilor și liceelor, care sunt în administrarea primăriilor, potrivit Legii Educației Naționale.

Mircea Hava, primarul de Alba Iulia: Gherghina e mai tare ca noi

Primarul de la Alba Iulia, Mircea Hava, s-a arătat mai nemulţumit de colaborarea cu Ministerul Finanţelor Publice.

”Eu mi-am spus punctul de vedere, am spus-o şi politic, deci toată chestiunea e făcută cu fundul. Onor Ministerul de Finanţe a făcut această socoteală din pix. Ministerul Finanţelor trebuie să lucreze mult mai aplicat pe realităţile concrete. Ce e la noi nu seamănă cu ce e la alţii”, a spus Hava.

Nu atât ministrul Gheorghe Ialomiţianu pare să fie problema cât secretarul de stat Gheorghe Gherghina, un tehnocrat apolitic, care s-a ocupat de bugetul de stat şi în guvernările precedente.

”Toată discuţia a rămas că se va discuta cu ministerul. Cred că Gherghina e mai tare decât noi”, s-a plâns primarul de Alba Iulia.

Concret, pe Hava îl deranjează că Guvernul retrage tuturor primăriilor acelaşi procent din sumele colectate din impozitul pe venit, bani care erau aferenţi cheltuielilor administraţiei locale cu şcolile.

Guvernul spune, însă, că va finanţa apoi şcolile din banii retraşi de la primării şi consilii judeţene, însă aleşii locali pierd controlul alocărilor.

Astfel, o primărie cum este cea de la Alba Iulia, care – susține Hava – a investit în eficientizarea energetică a clădirilor şcolilor şi liceelor, are de pierdut, pentru că primeşte mai puţini bani, întrucât şcolile reabilitate termic consumă mai puţin.

În schimb, oraşele mari, cum este Alba Iulia, asigură venituri mai ridicate din impozitul pe venit.

”E arbitrară tăierea asta. Noi am plătit până acum cheltuielile de apă, canal din bugetul nostru, din veniturile noastre, iar acum ni se taie din buget. (…) Eu nu mai fac calcule bugetare pe chestiunea legată de şcoli, pentru că, dacă o să primesc banii pentru şcoală din această chestiune că se taie şi se dă înapoi, o să fie căldură la şcoală. Dacă nu, o să chem Ministerul Învăţământului să facă căldură, să văruiască şcolile şi să aibă grijă de ele. Noi tot timpul am diminuat cheltuielile, iar acum ni se taie”, a spus primarul de la Alba Iulia.

Gheorghe Ştefan: Piatra-Neamţ pierde 2-3 milioane de euro pe an

Şi primarul de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, un nume greu în PDL, mai ales în preajma alegerilor, este împotriva proiectului de OUG elaborat de Ministerul Finanţelor.

”Pinalti” spune că reducerea alocărilor din impozitul pe venit, împreună cu lte reduceri făcute de guvern din banii autorităţilor locale, ar lăsa bugetul municipiului Piatra Neamţ fără 2-3 milioane de euro în anul 2012.

”Nu am discutat proiectul, s-a discutat undeva în coaliţie, dar pentru noi, primăriile, lucrul acesta este delicat şi categoric administraţiile locale ar trebui sprijinite, nu din contra să li se reducă fondurile. Ne afectează, pentru că este o sumă destul de consistentă, de 2-3 milioane de euro pe an, la nivelul municipiului Piatra Neamţ. Deja eu ştiu că trei puncte procentuale ne-au fost luate, iar acum ne mai iau cinci puncte procentuale, o sumă destul de mare”, a declarat Gheorghe Ştefan, pentru cursdeguvernare.ro.

Primarul a menţionat că reducerile plănuite de guvern îngreunează susţinerea proiectelor europene la nivelul municipiului.

Preşedintele CJ Harghita merge cu problema la Bucureşti, la coaliţia de luni

Şi în tabăra UDMR aleşii locali sunt nemulţumiţ de intenţiile Guvernului de a retrage sume de la primării şi consiliile judeţene.

Contactat de cursdeguvernare.ro, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, care este şi şeful aleşilor locali ai UDMR, a spus că se va deplasa luni la Bucureşti, pentru a discuta în cadrul coaliţiei de guvernare pentru reducerea sumelor care vor fi retrase de la administraţia locală.

”Eu sunt preşedintele aleşilor locali din cadrul UDMR şi din partea noastră deja opinia a fost formulată, astfel încât să mai studiem sumele luate de la autorităţile locale şi chiar luni o să merg la Bucureşti şi o să particip la şedinţa coaliţiei să vedem ce se va mai întâmpla.

Dorim să reducem sumele luate, pentru că orice primar, orice preşedinte de consiliu judeţean trebuie să aibă fonduri pentru a aduce noi fonduri europene”, ne-a spus Borboly Csaba.

El a arătat că, dacă i se vor retrage banii prevăzuţi de OUG, CJ va trebui să renunţe la anumite investiţii.

”O să realocăm de la acele proiecte fără de care se poate trăi. Nu vom mai asfalta cinci km de drum, undeva, nu vom reabilita ceva”, a afirmat şeful CJ Harghita.

În context, Borboly a mai spus că aleşii locali atrag fonduri europene şi trebuie să primească bani de la ministerele care nu au cheltuit prefinanţările pentru proiectele europene.

”Noi am lucrat foarte bine, am adus banii care trebuia aduşi. Dacă se vor aduce acele sume care nu au fost cheltuite de Ministerul Transporturilor, chiar şi atunci ne mai trebuie bani, pentru că şi aşa va trebui să recurgem la credite bancare, pentru a ne finanţa partea noastră din proiectele europene”, a mai spus liderul UDMR.

El a admis însă, că OUG de la Finanţe este utilă, dar numai în cazul autorităţilor locale care nu dezvoltă proiecte europene.

 Klaus Iohannis: Guvernul nu gospodăreşte bine banii şi vrea să ni-i ia pe ai noştri

„Protestăm până se schimbă proiectul. Deocamdată nu s-a văzut un rezultat, dar dacă se vede că sunt mai mulţi care sunt motivat nemulţumiţi, poate se răzgândeşte Guvernul sau iniţiatorul. Ei nu îşi gospodăresc bine banii şi atunci, ca să îşi acopere cheltuielile, iau bani de unde sunt” – a declarat joi Klaus Iohannis, primarul Sibiului,într-o conferinţă de presă.

Iohannis a mai spus că bugetul Sibiului ar pierde prim măsura pe care o pune la cale guvernul circa 6 milioane de lei.

„Nu pot să admit că Guvernul, pur şi simplu, prin Ordonanţă de Urgenţă, fiindcă nu şi-a făcut ordine în bugetul central, bagă mâna în bugetele locale pentru a lua din puţinul care mai este la administraţia locală” – a spus Iohannis.

Klaus Iohannis, din postura sa de președinte al Federației Democrate a Germanilor din România, are o influență destul de consistentă asupra deciziilor din coaliția de guvernare. Primarul Sibiului este, pe linie de partid, șeful deputatului germanilor din România, Ovidiu Ganț, vicelider al Grupului minorităților naționale din Parlament, o persoană foarte activă la ședințele coaliției de guvernare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

4 răspunsuri

  1. Acum depinde unde mergeau aceşti bani! Adică pe ce se pierdeau, pe propagandă electorală, decoraţiuni ( ne plac ce-i drept ) , dar parcă se voiau nişte economii ce vizau măriri de salarii, etc. Sau se adună bani de la judeţ pentru alegerile de la centru ?

  2. adica baronii vor sa primeasca banii diect ca sa poata ei sa ii foloseasca cum vor. cu ordonanta asta, boc vrea sa preia el controlul lucrarilor de la scoli in teritoriu. aici e de fapt problema

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

4 răspunsuri

  1. Acum depinde unde mergeau aceşti bani! Adică pe ce se pierdeau, pe propagandă electorală, decoraţiuni ( ne plac ce-i drept ) , dar parcă se voiau nişte economii ce vizau măriri de salarii, etc. Sau se adună bani de la judeţ pentru alegerile de la centru ?

  2. adica baronii vor sa primeasca banii diect ca sa poata ei sa ii foloseasca cum vor. cu ordonanta asta, boc vrea sa preia el controlul lucrarilor de la scoli in teritoriu. aici e de fapt problema

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: