miercuri

17 iulie, 2024

5 ianuarie, 2024

Premierul italian Giorgia Meloni consideră că fondul de salvare al zonei euro este un mecanism „arhaic” și spune că refuzul Italiei de a ratifica reforma sistemului este o oportunitate de a-l face „mai eficient”.

Deputații italieni au respins în decembrie anul trecut o moțiune de ratificare a reformei operate în 2021 asupra Mecanismului european de stabilitate (ESM). Respectiva reformă care a consolidat puterea financiară a fondului și i-a crescut autoritatea de a supraveghea țările aflate în dificultate financiară.

Italia rămâne astfel singura țară din Uniunea Europeană care nu a ratificat tratatul, care nu poate fi pus în aplicare fără aprobarea tuturor parlamentelor naționale.

Meloni: Nu a existat niciodată o majoritate pentru ratificarea ESM


Întrebată despre această situație, premierul Meloni a spus joi, conform Euractiv, că nu a existat niciodată o majoritate în parlamentul italian pentru ratificarea reformei ESM, acesta fiind un instrument „învechit”. „Poate că eșecul Italiei de a ratifica tratatul ar putea deveni o oportunitate de a-l transforma în ceva mai eficient decât este astăzi”, a spus ea reporterilor. „După părerea mea, aceasta este direcția în care ar trebui să lucreze guvernul”.

Creat în 2012 în plină criză a datoriilor din zona euro, ESM se împrumută pe piețele financiare pentru a acorda împrumuturi la rate sub nivelul pieței statelor aflate în dificultate din zona euro, care trebuie, în schimb, să implementeze reforme în finanțele lor publice.

Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda și Cipru au apelat în trecut la acest mecanism, dar Italia este una dintre țările care văd ESM drept instrument folosit de statele din nordul UE ca să impună austeritate în sud.

Există, de asemenea, temeri în Italia că, dacă ar apela la ESM, ar fi obligată să-și restructureze datoria publică enormă. Giorgia Meloni a spus înainte de alegerile generale din Italia că „semnează cu sânge” că țara sa nu va fi parte a Mecanismului european de stabilitate.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: