duminică

28 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 mai, 2023

Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen (foto), pare un candidat serios la conducerea NATO în contextul în care a fost invitată pentru o vizită la Casa Albă, scrie Politico.

Washington a anunțat că președintele Joe Biden o va primi luna viitoare pe Mette Frederiksen, oficial pentru a discuta despre NATO și eforturile sale de a sprijini Ucraina.

Anunțul a alimentat discuțiile la sediul NATO despre posibilitatea ca SUA să îl sprijine pe oficialul danez pentru a prelua conducerea Alianței. Postul de secretar general este rezervat, în mod tradițional, unui european. Acesta însă trebuie să primească validarea Washington.


Actualul secretar general, Jens Stoltenberg, își părăsește postul la sfârșitul lunii septembrie, după mai multe prelungiri ale mandatului.

Liderul danez bifează mai multe cerințe americane: un politician cu statura unui șef de guvern și, mai nou, ideea unei femei candidat. În același timp, Danemarca este văzută ca o țară de bază în cadrul alianței și un susținător puternic al Ucrainei.

Posibilă problemă: Mette Frederiksen provine dintr-o țară care a ocupat recent postul – fostul prim-ministru danez Anders Fogh Rasmussen a fost secretar general al NATO între 2009 și 2014.

Totuși, invitația a stârnit curiozitatea în Europa cu privire la motivul real al invitației Mettei Frederiksen la Washington.


În timp ce decizia finală necesită unanimitatea celor 31 de membri ai alianței, guvernul SUA verifică în mod tradițional candidații, iar persoana agreată de Washington este desemnată întotdeauna secretar general.

Oficiali europeni admit că Mette Frederiksen ar putea fi un concurent puternic, dar că nimic nu este stabilit. În prezent, premierul olandez Mark Rutte, premierul spaniol Pedro Sánchez, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, și premierul Estoniei, Kaja Kallas, sunt pe lista scurtă de candidați la șefia NATO.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: