marți

23 aprilie, 2024

12 octombrie, 2018

Premierul Viorica Dăncilă a înlocuit 13 dintre cei 15 reprezentanți ai societății civile în Consiliul Economic și Social (CES).

În urma unei decizii publicate joi în Monitorul Oficial, au rămas în CES doar Asociația Municipiilor din România și FACIAS (fundație înființată de Dan Voiculescu).

CES este organism consultativ pentru Parlamentul şi Guvernul României, având ca atribuţii avizarea actelor normative din domeniile de competenţă: politicile economice, politicile financiare şi fiscale, relaţiile de muncă, protecţia socială şi politicile salariale, agricultura, dezvoltarea rurală şi protecţia mediului, protecţia consumatorului şi concurenţă loială, cooperaţia, profesiile liberale şi activităţile independente, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, administraţia publică şi ordinea publică, politicile în domeniul sănătăţii, dar şi educaţia, cercetarea şi cultura.


Plenul acestui organism este format din 45 de membri desemnați după cum urmează:

  • 15 membri numiţi de confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional, constituind partea patronală
  • 15 membri numiţi de confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, constituind partea sindicală
  • 15 membri reprezentând societatea civilă, constituind partea societăţii civile, numiţi prin decizie a prim-ministrului, la propunerea Ministerului Muncii

În ultimul timp au existat mai multe momente când CES a amânat avize pentru proiecte guvernamentale importante care nu aveau însă toate semnăturile și avizele cerute de lege.

Marți, de exemplu, CES a amânat discutarea proiectului legii pensiilor, pentru că lipsea avizul Ministerului Justiției.

Avizul obligatoriu al Consiliului a fost acordat miercuri, înaintea ședinței de guvern în care a fost aprobat proiectul, chiar dacă lipsea în continuare avizul Justiției.


Mai multe astfel de incidente au avut loc de la venirea la putere a actualei coaliții, doi fiind miniștrii care au intrat în conflict cu membrii CES – ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici.

Cei eliminați mai aveau trei ani din mandatele de patru ani și au fost schimbați în ziua în care Lia Vasilescu, cea care propune reprezentanții societății civile, risca o nouă amânare a adoptării  proiectul pensiilor.

După ce ea a fost acuzată că i-a eliminat din CES pe reprezentanții inconcomozi și critici ai societății civile, Ministerul Muncii a trimis două comunicate în care susține că înlocuirea celor 13 membrii nu s-a făcut peste noapte:

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a transmis propunerea, către Guvernul României, încă din data de 22 iunie, așa cum reiese și din Monitorul Oficial, si nu peste noapte, după cum susțin unii dintre cei înlocuiți.

Decizia a fost luată de către guvern în data de 11 octombrie, deci, nicidecum, peste noapte.

Procedura a fost pe deplin respectată, în condițiile în care legea prevede că Guvernul își poate înlocui oricând reprezentanții în CES, așa cum, de altfel, o pot face si sindicatele și patronatele.

(…)

La baza deciziei de înlocuire au stat mai multe considerente: unii dintre membrii desemnați de guvern în CES lipseau în mod constant de la ședințele Consiliului; s-a constatat că pe un loc al unui ONG era, de fapt, un reprezentant al unui sindicat; ca urmare a sesizărilor venite din partea unor organizații, asociații și fundații, care au arătat faptul că unii dintre membrii CES nu sunt reprezentativi și au propus, în mod repetat, atât verbal, cât și în scris, înlocuirea acestora.

Contactat de Edupedu.ro, sociologul Gelu Duminică, fost membru CES, unul dintre cei eliminați joi, a declarat:

Trăim o țară deturnată de o mână de politruci, care nu înțeleg că trăiesc în democrație și se visează în dictatură. Societatea civilă reală, care chestionează constructiv guvernul, trebuie înlocuită cu una obedientă, care mulțumește pentru sinecură.

Guvernul PSD – ALDE a luat până acum mai multe măsuri împotriva organizațiilor neguvernamentale, existând suspiciuni că aceste au fost determinate de atitudinea critică a unora dintre ele.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: