„Analizez posibilitatea convocării unui referendum pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie” a anunțat duminică premierul Viorica Dăncilă.
Premierul şi-a întrerupt programul politic pe care îl avea sâmbătă în judeţul Bacău şi a revenit la Bucureşti, unde a avut loc o ședință cu mai mulți factori decizionali pe tema cazului de la Caracal.
PSD a modificat, în special în 2018, legislația penală, de cele mai multe ori cu prevederi favorabile infractorilor.
Modificările la codurile penale, despre care Comisia de la Veneția spunea că vor împiedica anchetarea unor fapte grave, nu doar a celor de corupție, se află acum la CCR, după ce coaliția a refuzat să respecte toate recomandările venite din partea organismelor UE, inclusiv a celor din raportul MCV.
Printre altele, coaliția este cea care a instituit recursul compensatoriu, ce a permis eliberarea înainte de termen a numeroși criminali și violatori.
Unul dintre amendamentele pentru care au insistat parlamentarii PSD este cel al clasării unui dosar dacă timp de un an nu a fost descoperit suspectul, nu se trece de la investigarea in rem (pe fapte), la cea pe persoană.
(Citiți și: Comisia Iordache se apucă luni de ”muncă”. Un procuror explică: cum te afectează pe tine modificarea codurilor penale)
Principalele declarații ale premierului:
- Am decis înființarea unui grup de lucru interinstituțional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice la nivelul întregului aparat de stat, grup care va fi condus de domnul Raed Arafat. Voi propune acest aspect în cadrul ședinței CSAT de marți, în calitatea mea de vicepreședinte.
- De asemenea, analizez posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie.
- Luăm în calcul o ordonanță de urgență pentru eliminarea tuturor deficiențelor legislative care vor fi identificate de către grupul de lucru. Am discutat cu domnul Arafat, vrem ca în maxim 15 zile să avem o analiză și un plan de acțiune.
- I-am demis deja pe șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda, pe inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție Olt și pe subprefectul de Olt. De asemenea, l-am chemat din concediu pe prefectul de Olt, pentru a-l demite. Vor fi demiși sau vor suporta rigorile legii toți cei care au fost implicați pe parcursul acestui proces și au gestionat defectuos situația, nu doar conducerea.
- Ceea ce ține de guvern și de instituțiile aflate în subordinea Executivului se întâmplă deja, fără discuții și fără amânări. Însă este de datoria tuturor celor responsabili să ia măsuri și decizii pentru ca astfel de nenorociri să nu mai aibă loc.
- Cer să se prezinte în fața CSAT un raport minut cu minut de la momentul primului apel de joi, la ora 11:05, raport care să conțină, repet, minut cu minut și decizie cu decizie, cum a acționat fiecare pe baza competențelor sale.
- Aștept aceeași implicare din partea tuturor instituțiilor și entităților responsabile în acest proces: Președintele României – Klaus Iohannis, STS, Ministerul Public. Cer aceeași atitudine și din partea partidelor, pe care le rog să nu încerce să politizeze acest subiect. Este inadmisibil să permitem urcarea oamenilor politici pe această tragedie pentru exerciții de imagine și de campanie electorală.
(Citiți și: Codurile Penale au fost modificate: nimic pentru protejarea victimelor, totul în favoarea suspecților și inculpaților. Cine și cum a votat)
Tragedia de la Caracal
Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar, joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgenţă 112, anunţând că este sechestrată. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a transmis către anchetatori trei zone în care fata s-ar putea afla, STS precizând ulterior, într-un comunicat, că Alexandra a fost localizată în zona indicată de Serviciu în urma a două din cele trei apeluri la 112.
“Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service”, ar fi spus fata.
Autoritățile au intrat în casa suspectului, Gheorghe Dincă. abia după 19 ore de la apeluri.
Suspectul are 57 de ani, este divorțat și are trei copii. Fiica sa trăiește în Timișoara, iar băieții sunt plecați la muncă în străinătate.
Cele două fete ale căror obiecte ar fi fost descoperite în casa din Caracal și despre care se bănuiește că au fost ucise de Gheorghe Dincă:
- Mihaela Luiza Melencu, de 19 ani, a dispărut pe 14 aprilie, după ce a plecat să scoată bani de la bancomat. La întoarcere, fata a luat o maşină la ocazie, iar de atunci nu a mai fost văzută.
- Fata de 15 ani care a sunat la 112, Alexandra Măceşanu, a fost văzută ultima dată miercuri dimineață. Era din comuna Dobrosloveni și voia să ajungă la Caracal pentru a se întâlni cu prietenul ei. Ar fi luat o mașină de ocazie în drum spre casă. Seara, familia a semnalat dispariția fetei pe Facebook. Însă abia joi dimineață au apelat poliția.