14 decembrie, 2017

Ioana Cătăniciu (ALDE) și Florin Iordache, doi dintre principalii autori ai amendamentelor la legile Justiției

Comisia specială pentru modificarea legilor Justiției începe luni modificarea unui nou set de reglementări importante în domeniu – Codul Penal și Codul de procedură penală, sub pretextul punerii în acord cu deciziile CCR și al transpunerii unor directive europene .

Amendamentele din proiectul înregistrat la Parlament conțin propuneri chiar mai discutabile decât modificările operate dejape primul pachet legislativ, adoptat deja în Camera Deputaților și trimis Senatului, camera decizională.

Intervențiile pe coduri, așa cum arată propunerile care urmează să fie analizate în comisie, îi vor lipsi pe procurori de instrumente importante pentru o anchetă penală și sacrifică drepturile victimelor tuturor infracțiunilor în favoarea protejării acuzaților de fapte de corupție, fiindcă prevederile imaginate pentru a-i salva pe politicieni vor fi aplicabile tuturor inculpaților și în toate anchetele și procesele.

Interzicerea oricăror informații dintr-un dosar înainte de începerea procesului


Unul dintre cele amendamente, care face parte din seria de propuneri justificate prin transpunerea directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces, interzice, sub amenințarea închisorii, orice fel de date dintr-o anchetă, inclusiv numele urmăritului penal.

„În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale”.

Acest paragraf este adăugat la Art. 4 (Prezumţia de nevinovăţie) din Codul de procedură penală.

Nu se precizează nicio excepție de la această prevedere, astfel încât nu ar fi posibil ca autoritățile să facă public numele sau fotografia unui suspect după un atentat terorist, așa cum se procedează în toate statele, în Franța, Belgia, SUA, Germania, Marea Britanie etc.


Amendamentul nu are nicio legătură cu directiva invocată de PSD – ALDE (autorii amendamentului). Directiva respectivă interzice prezentarea acuzaților ca vinovați, până în momentul hotărârii definitive, precum și afectarea imaginii lor prin defilări cu cătușe la mâini (respectarea dreptului la onoare, demnitate, imagine, viață privată).

De asemenea, este interzisă arestarea preventivă pentru următoarele infracțiuni:

  • Spălarea banilor
  • Evaziunea fiscală
  • Infracțiuni de corupție
  • Efectuarea de operațiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive
  • Nerespectarea regimului armelor, munițiilor, materialelor nucleare și al materiilor explozive
  • Traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile
  • Infracțiuni săvârșite prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică.

Alte prevederi unice în lume și care ar însemna un nou abuz asupra victimelor

Procuroarea Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosraul Tel Drum în care este acuzată deturnarea unro fonduri europene în valoare de aproximativ 20 de miliaone de euro și 31 milioane de lei, a prezentat pe pagina sa de Facebook, câteva situații pentru a demonstra că amendamentele PSD – ALDE vor afecta grav drepturile victimelor și vor duce chiar la un nou abuz.

Asta înseamnă, explică ea, că, în realitate, propunerile încalcă directive europene.

Exemplele oferite de Alexandra Lăncrănjan:

De ce te afectează pe tine modificările Codului de procedură penală? 

Ioana este într-o relație abuzivă de câțiva ani. În fiecare zi este jignită și amenințată de partenerul ei și convinsă că nu poate să iasă din acest calvar. Într-o zi lucrurile degenerează și Ioana ajunge la spital în urma bătăilor.

Procurorul deschide o anchetă penală. Legea acum îl obligă să ia măsuri pentru a proteja victima. Ioana este audiată cu privire la cele întâmplate și încurajată să spună ce i s-a întâmplat deoarece este în siguranță.

Modificările Codului de procedură penală dau posibilitatea suspectului de a fi prezent la audierea Ioanei. De mâine Ioana va fi nevoită să declare știind că agresorul este în fiecare moment în aceeași cameră!

Deși victimele trebuie protejate! Ne spune tot o Directivă! Iar drepturile suspectului erau apărate prin prezența avocatului.

La fel se poate întâmpla în cazul traficului de persoane, a victimelor violenței, în cazul grupărilor infracționale!

Tu ce ai spune dacă persoana de care îți este frică te-ar privi în fiecare secundă din audiere?

De ce te afectează pe ține schimbările din Codul de procedura penală?

În anchetă procurorul folosește constatarea tehnico-științifică pentru o mulțime de situații urgente: când vrea să descopere repede a cui este amprenta într-o spargere de locuință, când vrea să stabilească dacă suspectul furniza droguri sau o altă substanță, când vrea să afle care au fost cauzele unei morți suspecte.

Eliminarea constatării tehnico-științifice dintre probele permise înseamnă că niciunul dintre aceste cazuri nu va putea fi făcut repede.

Dacă ai descoperi că cineva ți-a furat din casă ai vrea să aștepți o lună să afli cine a fost?

Dacă ar deceda cineva apropiat ai vrea să știi acum cauza sau mult mai târziu?

Unele dintre propuneri vizează chiar situația liderilor coaliției

Reprezentanții opoziției acuză coaliția că a elaborat unele amendamente din proiecte pentru a-i scăpa de dosarele penale chiar pe liderii PSD și ALDE.

Prevedere pentru Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de mărturie mincinoasă:

Aceste propuneri sunt de o gravitate inimaginabilă. Dacă ar fi adoptate aceste propuneri, practic s-ar închide foarte multe dosare. Se dorește modificarea unor instituții fundamentele din procedura penală, cum ar fi administrarea probelor, măsurile preventive.

Sunt chestiuni pe Codul penal, propuse de ALDE (…) se dorește modificarea infracțiunii de mărturie mincinoasă. Sunt chestiuni de o gravitate extremă”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Una dintre prevederile care l-ar ajuta pe Liviu Dragnea să scape de o parte din acuzații:

Practic, datele informatice descoperite în calculatoare care privesc astăzi dosarul lui Liviu Dragnea nu mai pot fi folosite în acest dosar, Parchetul fiind obligat să le șteargă în totalitate ca și cum nu le-ar fi descoperit vreodată.

Sau, o situație și mai gravă, recent am avut o crimă la metrou, acele înregistrări capturate cu camerele de supraveghere nu mai pot fi folosite în dosarul penal, pentru că ele au fost făcute fără mandat”, a explicat senatorul USR Edward Dircă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: