15 iunie, 2016

3-dacian-ciolos-declaratie-aaPremierul Dacian Cioloș se află într-o vizită la Ottawa, unde va discuta  și problema vizelor pe care Canada încă le impune cetățenilor români.

„Dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE — Canada, cât mai ales din cea a pregătirii semnării, aplicării și ratificării, în următoarele luni, a Acordului economic și comercial cuprinzător UE — Canada (CETA)”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

În cadrul vizitei sunt programate întrevederi cu premierul canadian Justin Trudeau, cu președinții Senatului, George J. Furey, și al Camerei Comunelor, Geoff Regan, precum și cu Guvernatorul General al Canadei, David Johnston.


Este prima întrevedere bilaterală româno-canadiană la nivel de prim-ministru în ultimii zece ani și, totodată, prima primire a unui prim-ministru de la instalarea, în octombrie 2015, a guvernului liberal canadian condus de Justin Trudeau.

Remintim că Românai și Bulgaria sunt singurele state membre pentru cetățenii cărora Canada impune vize de călătorie.

Cele două țări au avertizat că și-ar putea folosi dreptul de veto împotriva Acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada din cauza “tratamentului discriminatoriu” aplicat de Ottawa cetățenilor lor în materie de vize, potrivit unei scrisori comune semnate de ambasadorii României și Bulgariei la UE.

Comisia Europeană a discutat, la mijlocul lunii aprilie, evaluarea privind consecințele juridice, politice și economice ale introducerii vizelor pentru americani și canadieni, ca reacție la refuzul acestor state de a elimina vizele pentru români, bulgari, ciprioți și polonezi.


A amânat o decizie și a cerut Parlamentului European și Consiliului European să dezbată de urgență această evaluare și să adopte o poziție până cel târziu la data de 12 iulie 2016.

Comisia a luat act, pe 12 aprilie, de faptul că lipsa de reciprocitate există încă în acest moment, Canada și SUA refuzând să elimine regimul vizelor.

În momentul de față, românii și bulgarii au nevoie de vize pentru a călători în Canada, iar SUA cere vize nu doar pentru aceste ultime două state intrate în UE, ci și pentru polonezi, croați și ciprioți.

De asemenea, a evaluat consecințele introducerii unei măsuri simetrice și fezabilitatea implementării vizelor pentru SUA, Canada și Brunei.

Decizia unei eventuale suspendări pe 12 luni a regimului de care cetățenii celor două state se bucură acum, adică a reintroducerii vizelor, va fi luată de Parlamentul European și de Consiliul European. Până la 12 iulie 2016.

Comisia va decide următorii pași doar după ce celelalte două instituții vor adopta pozițiile față de această situație.

Măsura care ar putea fi luată, dar care este puțin probabilă, este de suspendare temporară a exceptării de la regimul obligativității vizelor pentru cetățenii din țările terțe vizate, pentru o perioadă de 12 luni.

Dacă se va ajunge la această suspendare a actualului regim, americanii și canadienii vor avea avea nevoie de vize pentru cel mult 90 de zile, dintr-o perioadă de 180 de zile , indiferent de scopul vizitei (turism, afaceri, vizite la rude etc.)

“În conformitate cu evaluarea în cauză, este foarte puțin probabil ca statele membre să aibă posibilitatea de a prelucra un număr sporit de cereri de viză, în conformitate cu dispozițiile Codului de vize, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a unei astfel de decizii privind obligativitatea vizelor și, pe de altă parte, o astfel de obligativitate ar putea conduce la o scădere a numărului de călători din Canada și SUA (și, de asemenea, din Brunei)”, potrivit evaluării CE.

Ultimele reciprocități depline au fost realizate cu Japonia în decembrie 2015, iar cu Australia în iunie 2015.

Rata de refuz a vizelor pentru SUA, în 2015:

  • Bulgaria – 17.26%
  • Croația – 5.29%
  • Cipru – 3.53%
  • Polonia – 6.37%
  • România – 11.16%.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: