Prim-ministrul Flori Cîțu cere luarea mai multor măsuri prin care să se recupereze daunele produse de ceea ce sindicaliștii de la Metrorex au numit o grevă spontană, care a paralizat transportul în comun din Capitală.
„Nimeni nu este mai presus de lege! Și ca să mă asigur, acestea sunt măsurile pe care le impun ca urmare a acțiunii ilegale de la metrou, condusă de fostul deputat PSD, Ion Rădoi:
- recuperarea prejudiciului la nivelul societății comerciale și imputarea sumei stabilite ca prejudiciu celor care se fac vinovați;
- constituirea Metrorex ca parte civilă în evantualele procese de recuperare a daunelor;
- Metrorex va stabili clar cine a participat la acțiunea ilegală și va reduce salariul acestora cu o zi;
- instituțiile statului trebuie să-i ajute pe cetățenii și societățile comerciale să recupereze pierderile cauzate de acțiunea ilegală;
- sesizări penale care au fost deja făcute.
În mandatul meu nu voi permite să fim șantajați de un grup de oameni organizați în stil mafiot. Așa cum e firesc, orice negociere se va face cu respectarea strictă a legii” a conchis Florin Cîțu.
Vineri, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, declarase deja că Metrorex a înaintat o plângere penală la MAI, care a fost înaintată de urgență la DIICOT, în care face acuzații „legate de sabotaj, de terorism”, după protestul spontan al sindicaliștilor de la metrou.
Circulaţia trenurilor de metrou a fost blocată, vineri, de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare, şi împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.
(Citiți și: „UPDATE / Circulația metroului, blocată de sindicaliștii mobilizați de Ion Rădoi – la o zi de la suspendarea afacerilor cu magazine ale Sindicatului”)
În timp ce protestatatii invocau planuri de concediere și de plafonare a salariilor, autoritățile au spus că motivul protestelor este ordinul de evacuare a spațiilor comerciale controlate de sindicat.
Ulterior, reprezentanții sindicatului au afirmat că au obținut mai multe concesii în urma negocierilor, dar ministrul Transportuilor, Cătălin Drulă, ar fi negat că s-ar fi ajuns la alt rezultat decât suspendarea grevei.
„Ceea ce au prezentat ca un rezultat al unor negocieri sunt, de fapt, cerinţele dumnealor. Nu există niciun fel de acord, dumnealor solicită să meargă totul aşa cum a fost până acum, adică cu acelaşi număr de personal şi aceleaşi salarii, lucru care este imposibil în contextul legii bugetului de stat care prevede că bugetul salarial pe 2021 nu poate fi mai mare decât cel pe 2020, or cu creşterea de 18%, matematic, nu se poate”, a declarat Cătălin Drulă, vineri, citat de News.ro.