luni

22 aprilie, 2024

27 mai, 2016

dacian-ciolos-suaPremierul Dacian Cioloș a declarat într-un interviu acordat publicației Washington Post că este îngrijorat de acțiunile Rusiei, dar speră într-un dialog, pentru că ambele țări sunt interesate să colaboreze.

”Suntem îngrijoraţi de acest comportament, dar cred că trebuie să clarificăm aceste lucruri prin dialog. Pe de altă parte, avem toate drepturile să ne asigurăm apărarea şi şi să descurajăm agresiunile potenţiale (…) Trebuie să fim atenţi, dar suntem vecini. Pe termen lung, ambele ţări sunt interesate să colaboreze”, a spus premierul român, citat de News.ro

El a mai explicat că nu se teme susţinerea financiară pe care Rusia o oferă partidelor de extremă-dreapta din România, deoarece întrucât ţara noastră este unul dintre puţinele state europene fără un partid extremist sau populist puternic.


Dacian Cioloş a exclus din nou varianta implicării sale în politică, spunând că a făcut această promisiune şi vrea să păstreze încrederea partidelor.

În ceea ce privește performanța Guvernului, premierul a amintit că un Cabinet independent are foarte puțină susținere:

”Nu sunt foarte popular pentru că aşteptările sunt mari şi sunt multe critici potrivit cărora nu fac suficiente în procesul de reformă. Am început dar trebuie să schimbăm o parte a legislaţiei. Ca să o facem, avem nevoie de sprijinul partidelor politice din Parlament. E posibil ca partidelor să nu le placă un guvern independent.

Reamintim că premierul Dacian Ciolo a desfășurat o vizită de lucru în SUA, unde a avut mai multe întâlniri cu oficiali ai administrației americane, dar și cu managerii unor firme cu investiții în România sau care doresc să dezvolte afaceri în țara  noastră.


“Scopul întâlnirilor noastre cu reprezentanții administrației SUA este de a construi, pe lângă parteneriatul de securitate, și un  parteneriat economic bazat pe o cooperare mai strânsă. Economia românească oferă o serie de oportunități investitorilor americani în domenii ca industria auto, IT, agricultură sau sectorul energetic și SUA pot fi un partener mult mai implicat și activ pe piața locală, cum și companiile românești pot fi mai prezente pe piața americană”, a declarat premierul Cioloș la sediul ambasadei României de la Washington.

Un rezumat al celor mai importante momente, prezentat de Guvern:

În prima întâlnire cu secretarul pentru agricultură, Tom Vilsack, premierul român, împreună cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, au prezentat oportunitățile sectorului din România și posibilitățile de colaborare cu partea americană. România a reinstaurat toate condiționalitățile de siguranță alimentară astfel încât să poată reîncepe exportul de carne de porc și alte produse alimentare pe piața americană. Alte discuții au vizat efectele pe care Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții le-ar genera în plan bilateral.

În întâlnirea cu secretarul pentru Comerț, Penny Pritzker, premierul Dacian Cioloș și ceilalți membri ai delegației au subliniat și argumentat în legătură cu momentul favorabil prin care trece economia românească, cu una din cele mai mari rate de creștere economică din regiune. Una din discuțiile cheie a vizat cooperarea instituțională între autoritățile reprezentative din cele două țări, pentru dezvoltarea și consolidarea unor modele de bună practică în domeniul IMM. Partea americană și-a arătat toată disponibilitatea de a încuraja companiile americane să-și intensifice schimburile comerciale și investițiile în contextul în care țara noastră oferă condițiile de stabilitate și predictibilitate legislativă pentru mediu de afaceri. De asemenea, se vor identifica în perioada următoare noi modalități de încurajare a capacităților de export a companiilor românești.

Cea de-a treia întâlnire cu reprezentanți ai administrației americane a presupus un dialog constructiv cu secretarul pentru Energie, Ernest Moniz. Premierul Dacian Cioloș, împreună cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu au prezentat structura sectorului energetic românesc, bazat pe un mix de resurse și strategia de a atrage noi tehnologii pentru explotarea acestora. În acest sens, se dorește colaborarea institutelor românești de specialitate cu parteneri americani, astfel încât soluțiile moderne atât de eficiență energetică, dar și de protecția mediului să poată fi aplicate pentru exploatarea corectă a resurselor existente. De asemenea, s-a subliniat interesul pe care companiile americane îl au în zona energiei și strategia prin care România poate ajunge un adevărat centru de resurse energetice în regiune.

Vizita a început luni, la Detroit, acolo unde delegația română a discutat cu Ford și cu alte companii din industria auto americană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: