Obligația ca un pensionar plătitor de contribuții de sănătate să vireze CASS-uri și pentru veniturile obținute în calitate de manager este „o aberație legislativă”, a scris premierul Dacian Cioloș pe Facebook, răspunzând unui comentariu.
„De ce ? E vorba de o singură persoană! I se fac prestații de sănătate duble? Calitatea e de două ori mai mare? De ce pentru orice venit obținut trebuie plătită contribuția la sănătate? Dacă am un bun pe care îl inchiriez, spre exemplu! Mi se pare aberant. ..și când știm condițiile din sistemul nostru de sănătate devine și mai aberant….Aici cred că ar trebui să se acționeze ca să se evite la double et triple etc. imposition…..Statul nu poate numai lua cu ambele mâini….trebuie să fie și coerent”, este comentariul unuia dintre cititorii contului de Facebook al premierului.
Dacian Cioloș a răspuns anunțând că Executivul se gândește să modifice această obligație:
„E o aberație legislativă. Ne gândim să corectăm asta!”
În cazul pensiilor, baza lunară de calcul a CASS este partea de venit care depășește valoarea unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv – 871 lei în 2016.
Nivelul contribuției la sănătate este:
- 5,5% pentru contribuția individuală;
- 5,2% pentru contribuția datorată de angajator
Fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș a explicat că propunerea de modificare a Codului fiscal ce a condus la plecarea sa din guvern conținea o măsură mult mai rezonabilă și sustenabilă la acest capitol.
Propunerea lui Gabriel Biriș
„În proiectul pe care nu l-a mai susținut premierul exista o măsură puțin discutată – limitarea la cinci salarii medii a bazei de calcul pentru toate contribuțiile sociale.
Într-o anumită limită, plăteam cu toții, indiferent de cum ne câștigam banii.
Ca rezultat al acestei propuneri, dacă obțineai venituri dintr-un salariu de peste cinci salarii medii, nu mai plăteai pe nimic altceva contribuția la sănătate – nici pe investiții, nici pe venituri din activități independente, nici pe chirii, pe nimic”, a explicat Gabriel Biriș.
În opinia sa, dacă se va merge pe varianta de a nu se vira CASS-uri pe toate veniturile, în cazul contribuabililor cu venituri din mai multe surse, vor apărea două probleme.
„Dacă spunem că se plătește CASS numai pe un venit, apar probleme tehnice – care este acel venit? Din pensie sau din salariu, din cel mai mic sau cel mai mare venit? Poți să alegi pentru care din venituri plătești?”, spune Biriș.
Pe de altă parte, mai atrage atenția acesta – se vor crea noi goluri la bugetele asigurărilor.
„După mine, sarcina fiscală nu trebuie să depindă de cum câștigăm banii, ci doar de câți bani câștigăm.
Nu trebuie să-l intereseze pe stat cum câștigă un contribuabil, fiindcă așa apar și discriminările, și privilegiile”, a mai explicat Gabriel Biriș.
2 răspunsuri
Un sistem de taxare coerent presupune diminuarea (ideal lipsa) exceptiilor. Intrucat contributia la sanatate e procentuala, e logic totusi sa fie aplicata la toate veniturile. Sunt de acord pe de alta parte ca sa se limiteze la o anumita suma (gen 5 salarii medii), pentru a evita subterfugiile cu PFA / drepturi de autor / microintreprindere. Daca o persoana castiga din mai multe surse e bine ca se diversifica, dar asta nu inseamna ca trebuie scutita de la plata contributiilor. Un exemplu absurd: un proprietar de 100 de apartamente inchiriate se angajeaza (singur, sau apeleaza la un prieten) pe salariul minim pe economie si plateste contributie la sanatate doar pe salariul ala modic, e ok?
„limitarea la cinci salarii medii a bazei de calcul pentru toate contribuțiile sociale”
Foate just , foarte echitabil doar ca trebuie revizuita si partea cealalta a „balantei” pensionistice(calculul pensiei) . Fara de care sistemul nu poate functiona singur (are nevoie de subventii anuale tot mai mari ) .
Adica a stabili ca si pensia maxima sa fie echivalentul „a cinci salarii medii ” . Si aici incep „durerile” pensilor calculate retributiv , anticipate , partial anticipate si speciale . 🙂
Interesant ca in sistemul universal CONTRIBUTIV de pensi, (inexistent in Romania ) exista o plafonare maxima a veniturilor pe care se calculeaza contributia sociala (pensie , sanatate) . Cu efect logic-direct -matematic in valoarea pensiei ce va fi obtinuta de beneficiar .
In sistemul retributiv (ca cel romanesc) unde pensia e calculata cu „punct de pensie” sau pentru cei mai „norocosi”, raportat la media ultimilor venituri , se impune (prin lege) o plafonare a contributiei obligatorii dar absolut nici o limita la valoarea pensiei obtinute . 🙂
Nu poate functiona pina nu se pune mana si pe tema spinoasa a calcului pensiei romanesti si varsta de pensionare . Sint doua subiecte direct legate . Valoarea contributilor obligatorii influenteaza valoarea pensiei obtinute . Exact ce lipseste cu desavirsire in sistemul pensionistic romanesc .