11 august, 2016

3-dacian-ciolos-declaratie-aaDacian Cioloş a declarat, pentru Adevărul, că va fi emisă o ordonanță de urgență care să prevadă scutirea soțiilor veteranilor de la plata impozitelor pe clădire. Premierul a explicat din nou că eliminarea acestei scutiri a fost făcută de Guvernul Victor Ponta, prin noul Cod fiscal, și nu prin HG a Cabinetului Dacian Cioloș.

“Aşa cum am făcut de nenumărate ori, rezolvăm problemele care ne apar în cale, probleme pe care nu le-am creat noi. Vom modifica Codul fiscal gândit şi promovat de Guvernul precedent şi vom corecta această nedreptate făcută veteranilor şi familiilor lor.

Lucrurile sunt clare din punctul nostru de vedere. Greşeala este în Codul fiscal în care, la acest punct, formularea este ambiguă, spre deosebire de textul din codul fiscal precedent, unde lucrurile erau limpezi în ceea ce-i priveşte pe veterani şi pe văduvele de război.


Problema izvorăşte de acolo, din faptul că unele prevederi din vechiul Cod fiscal nu au fost transpuse în cel nou, cu o formulare la fel de clară. Nu aveam cum să modificăm noi prevederile Codului prin Hotărâre de Guvern“, a declarat premierul Dacian Cioloş pentru „Adevărul“.

„Conform vechiului Cod Fiscal, până în 2015, scutirea fiscală se aplica integral, pentru proprietăţile deţinute în comun de soţi – veteran de război, văduvă de război sau văduvă nerecăsătorită. Cota parte se aplica numai pentru proprietăţile deţinute de aceştia împreună cu alte persoane decât soţul sau soţia.

Din ianuarie 2016, potrivit noului Cod fiscal, veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite beneficiază în continuare de scutirile de la plata impozitelor şi taxelor locale.

Din păcate, soţiile, soţii acestora nu mai beneficiază de scutire pentru cota parte din clădirea sau terenul pe care le deţin împreună, pentru că un articol din vechiul Cod fiscal nu a fost preluat în noua lege“, arată premierul Cioloş, care anunţă că va modifica prin ordonanţă de urgenţă Codul Fiscal, astfel încât soţiile veteranilor să fie scuutite din nou de la plata impozitelor.


Până la intrarea în vigoare a Legii 227/2015, pentru modificarea Codului Fiscal, facilităţile pentru veterani erau prevăzute la articolul 284 al Codului Fiscal.

La aliniatul 1 se preciza că impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor nu se aplică veteranilor de război.

Aliniatul 3 spunea că impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren nu se aplică nici văduvelor de război şi văduvelor veteranilor de război care nu s-au recăsătorit.

Articolul 284 al vechiului Cod fiscal venea şi cu o altă precizare, care scutea de la plata impozitului şi soţii veteranilor de război sau ale văduvelor de război (alin. 5):

„În cazul unei clădiri, al unui teren sau al unui mijloc de transport deţinut în comun de o persoană fizică prevăzută la alin. (1), (2), (3) sau (4), scutirea fiscală se aplică integral pentru proprietăţile deţinute în comun de soţi”, spunea aliniatul 5 al Codului fiscal, în varianta veche.

Legea 227/2015 privind Codul fiscal a eliminat aliniatul 5.

Taxele pe clădiri şi cele pe terenuri sunt prevăzute la articolele 456 şi 464, ambele prevăzând că terenurile/clădirile „aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război şi a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război” sunt scutite.

Acum nu mai apare însă prevederea expresă că deducerea se aplică „soţilor” (deci şi unui soţ în viaţă al unui veteran în viaţă), de deducere beneficiază exclusiv veteranul sau văduva de veteran nerecăsătorită / văduva de război, conform cotei parte, indiferent de cine altcineva deţine clădirea sau terenul alături de principalul beneficiar.

Această interpretare a fost explicată în Normele Metodologice la Codul fiscal, norme emise de Guvernul Cioloş.

Articolele din Normele Metodologice în cauză arată că, pentru deducerile de la articolul 456 şi 464 din noul Cod fiscal, „în cazul clădirilor aflate în coproprietate, scutirea de impozit pe clădiri se acordă corespunzător cotei-părţi din dreptul de proprietate asupra clădirii.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: