Marea Britanie își va modifica legislația privind imigrația pentru ca milioane de locuitori din Hong Kong să aibă acces la dobândirea cetățeniei britanice, dacă Beijingul nu va renunța la impunerea noii legi privind securitatea naţională. Anunțul a fost făcut de premierul Boris Johnson, într-un editorial publicat în The Times, scrie BBC.
„Multe persoane din Hong Kong se tem că modul lor de viaţă, pe care China s-a angajat să îl menţină, va fi ameninţat” de această lege, scrie Boris Johnson în editorial.
„Dacă China continuă şi aceste temeri se dovedesc justificate, Marea Britanie nu poate să ia la cunoştinţă cu indiferenţă şi să meargă mai departe; dimpotrivă, ne vom onora obligaţiile şi vom oferi o alternativă”, mai spune premierul britanic.
Aproximativ 350.000 de persoane din Hong Kong deţin acum „paşaportul britanic pentru Teritoriile de peste Mări”, document ce oferă acces fără viză în Marea Britanie pentru şederi de până la şase luni. Perioada se va extinde la 12 luni.
În cazul în care va fi modificată legislația, circa 2,5 milioane de persoane ar putea fi eligibili pentru obţinerea acestui document eliberat locuitorilor fostei colonii britanice după 1997, când insula a revenit la China.
Marea Britanie se află în discuții cu aliații, printre care SUA și Canada, pentru a stabili un răspuns coordonat în cazul în care Beijingul nu renunță la controversata reglementare.
Adoptată de parlamentul chinez, dar încă nefinalizată, legea privind securitatea naţională prevede pedepsirea activităţilor separatiste, „teroriste”, subversiunea sau ingerinţele străine în afacerile teritoriului autonom chinez.
Această lege a fost gândită de Beijing după valul de proteste pentru libertate şi democraţie în Hong Kong şi a provocat reacţii pe plan internaţional, precum şi o reluare a protestelor în acest teritoriu autonom din sudul Chinei.
Cei care se opun creşterii influenţei Beijingului în Hong Kong susţin că noile măsuri legislative deschide calea unui regres fără precedent al respectării libertăţilor de care se bucură cetăţenii metropolei financiare de şapte milioane de locuitori.
Regimul de la Beijing s-a angajat, în momentul retrocedării acestui teritoriu de către britanici, să garanteze Hong Kong-ului o autonomie largă şi libertăţi conform principiului „o singură ţară, două sisteme”.