vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 martie, 2021

Un român a fost numit, pentru prima dată în istoria bisericii catolice, episcop auxiliar de Roma, aflat în imediata subordine a vicarului Papei Francisc. Părintele Benoni Ambăruș (foto) a plecat în urmă cu mulți ani să studieze la Roma, însă cu timpul a devenit indispensabil la Vatican.

Preotul român Benoni Ambăruș a fost numit de papa Francisc episcop auxiliar în dieceza Romei, încredințându-i sediul titular de Tronto, anunță Digi24, care citează Vatican News.


Cardinalul vicar Angelo de Donatis a precizat că viitorul episcop Ambăruș va fi delegat pentru caritate, pastorația migranților – în special romi și sinti – și oficiul misionar diecezan.

Dieceza Romei este dieceza papei. În prezent, dieceza îl are ca vicar al Sanctității Sale pe cardinalul Angelo De Donatis, ajutat la rândul său de cinci episcopi auxiliari de sector și, de acum, de doi episcopi delegați: unul pentru pastorația sanitară și ”Ordo Virginum” și unul pentru pastorația carității, a migranților și cooperarea misionare între Biserici.

Născut în 1974 la Somușca, Bacău, și sfințit preot la Iași în 2000, noul auxiliar al Romei va primi consacrarea episcopală pe 1 mai 2021 în bazilica ”San Giovanni in Laterano”, catedrala Romei. În ultimii ani, era parohul comunității ”Sfinții Elisabeta și Zaharia”, precum și directorul asociației diecezane Caritas Roma, potrivit Vatican News.

Benoni Ambăruș a intrat la seminarul din Iaşi când avea 15 ani. La 22 de ani a fost trimis să studieze la Roma.


„Trebuia să stau 4 ani. 4 ani s-au transformat în toţi aceşti ani. În 2000 am fost sfinţit preot la Iaşi şi m-am întors la Roma să îmi fac ultimul an de licenţă în dogmatică. Înainte de plecarea acasă mi s-a cerut să rămân un an de zile la Roma, să merg înapoi în seminar ca educator. Am stat un an şi mi s-a spus mai stai un an, apoi mai stai un an, apoi ia fă-ţi şi tu doctoratul, apoi mi-am găsit o parohie şi în 2007 am decis să rămân definitiv aici”, a spus proaspătul episcop, potrivit Mediafax.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

El spune că nu ştie de ce a fost numit în funcția de episcop auxiliar, însă bănuieşte un fel de „semnal al Papei Francisc la o mai mare atenţie în valorizarea reciprocă a diferenţelor dintre comunităţi”.

În urmă cu câteva zile, Papa Francisc a numit pentru prima dată în istorie „figura episcopului auxiliar” care se ocupă numai de caritate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: