Președintele Klaus Iohannis a suspendat marți ședința CSAT în care se discuta despre rectificarea bugetară, ca urmare a lipsei consensului în ceea ce privește bugetele instituțiilor din zona de securitate.
Aceasta este o premieră în istoria CSAT, dar și în relațiile Guvern-Administrația Prezidențială.
Președintele a cerut Guvernului un nou proiect, spunând că reprezentanții guvernului nu au explicat nici în CSAT de ce se reduc fondurile acestor instituții în condițiile în care propun pe ansamblu „o rectificare puternic pozitivă”.
Klaus Iohannis a avertizat: ”Este numai răspunderea guvernului ce se întâmplă în continuare. Dacă dorim să insistăm pe șicane politice, atunci lucrurile s-ar putea rezolva un pic mai greu”.
Anunțul președintelui
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, la Palatul Cotroceni:
”Singura temă discutată a fost rectificarea. Precizez: este o obligație a CSAT când se discută bugetele instituțiilor din apărare, nu este o chestiune facultativă sau opțională. (…) Guvernul nu a venit cu nicio explicație în CSAT pentru aceste tăieri. Directorii serviciilor secrete ne-au prezentat situația și au explicat că în aceste condiții nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT, tot cu acest guvern.
În aceste condiții, nu a existat un consens și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Având în vedere această situație, am suspendat ședința CSAT.
Rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută, dar nu trebuie să facem abstracție de principiul colaborării între instituțiile statului.
Am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectiicare, să renunțe la tăierile de fonduri din zona securității naționale, care nu pot fi explicate decât prin sintagma șicană politică.
Este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare. Este nevoie de bani în foarte multe sectoare. Este necesară o rectificare bugetară, dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea este una puternic pozitivă.
România este o țară sigură, românii sunt bine apărați, dar aceste lucruri nu vin de la sine, ci pentru că avem instituții performante.”
Cifrele discutate- cine pierde, cine câștigă
Noua variantă a rectificării bugetare- diferită de cea publicată în urmă cu aproape 2 săptămâni- arată venituri ale bugetului general consolidat în creștere față de versiunea precedentă, de la un plus de 5,99 miliarde lei, la 8,81 miliarde lei.
În aceste condiții, bugetul SRI este diminuat cu 113 milioane lei, cel al SIE cu 2,8 milioane lei, cel al SPP cu 15 milioane lei, cel al STS cu 14,2 milioane lei.
În schimb, bugetul MAI crește la rectificare cu 366,3 milioane lei.
Controverse legate de avizul CSAT
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, declara luni seara, după ce noua formă a rectificării fusese publicată pe site-ul MFP, că nu se gândește să modifice proiectul dacă vor exista obiecții în CSAT.
”Avizul CSAT este consultativ, nu este o obligaţie, trebuie să fie consens în cadrul CSAT. Chiar dacă nu e consens după şedinţa de mâine nu înseamnă ca e şi obligatoriu avizul. Ce am postat azi pe site-ul Ministerului de Finanţe – asta este forma cu care mergem mâine în CSAT, pentru care aducem argumente pentru fiecare structură în parte. Vom vedea dacă mai sunt şi alte contraargumente sau prezentări în cadrul CSAT din partea celorlaltor structuri, dar noi pe această formă rămânem, nimic altceva”.
Tot luni, ministrul a schițat și o sumară explicație a tăierilor efectuate: „Dacă am tăiat per total aproximativ 150-170 milioane lei, banii ăştia se duc acolo unde este nevoie, că vorbim de pensii, de salarii, de pesta porcină, de alte nevoi pe care le are bugetul.”
Cine a participat la ședința CSAT
Ședinţa CSAT a fgost prezidată de preşedintele Klaus Iohannis. Au participat: premierul Viorica Dăncilă, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, şeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, şeful SIE, Gabriel Vlase, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT Mihai Şomordolea.
Şeful SRI, Eduard Hellvig, a fost înlocuit de Răzvan Ionescu, prim adjunct.