joi

25 aprilie, 2024

12 noiembrie, 2020

Comisia Europeană a prezentat joi prima strategie a UE privind egalitatea pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgen, intersexuale și queer (LGBTIQ), strategie anunțată de președinta von der Leyen în discursul său din 2020 privind starea Uniunii.

Strategia stabilește o serie de acțiuni specifice, grupate în patru categorii axate pe:

  • combaterea discriminării,
  • asigurarea siguranței,
  • construirea unor societăți favorabile incluziunii și
  • adoptarea unui rol de frunte în promovarea egalității pentru persoanele LGBTIQ în întreaga lume

Strategia apare în contextul în care Polonia și, mai nou, Ungaria, susțin inițiative contrare curentului european în materia identității de gen.

Potrivit strategiei anunțate joi, statele membre sunt încurajate să țină cont de bunele practici recomandate de Comisie (AICI-LINK) și să își elaboreze pe baza acestora propriile planuri de acțiune privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ.


Obiectivul va fi asigurarea unei mai bune protecții a persoanelor LGBTIQ împotriva discriminării, completând acțiunile din cadrul acestei strategii cu măsuri destinate să promoveze egalitatea pentru persoanele LGBTIQ în domenii care țin de competența statelor membre.

Comisia Europeană anunță că va monitoriza periodic punerea în aplicare a acțiunilor descrise în strategie și va prezenta o evaluare la jumătatea perioadei, în 2023.

Pentru a armoniza protecția împotriva infracțiunilor motivate de ură și a discursului de instigare la ură îndreptate împotriva persoanelor LGBTIQ, Comisia anunță că va prezenta în 2021 o inițiativă pentru includerea acestor fapte pe lista infracțiunilor din UE, inclusiv atunci când sunt vizate persoane LGBTIQ.

În plus, Comisia va oferi oportunități de finanțare pentru inițiative care vizează combaterea infracțiunilor motivate de ură, a discursului de incitare la ură și a violenței împotriva persoanelor LGBTIQ.


Din cauza diferențelor între legislațiile naționale ale statelor membre, se poate întâmpla ca legăturile de familie să nu fie întotdeauna recunoscute atunci când astfel de familii traversează frontierele interne ale UE. În acest context, Comisia va promova o inițiativă legislativă privind recunoașterea reciprocă a filiației și va explora posibile măsuri de sprijinire a recunoașterii reciproce a parteneriatelor între persoane de același gen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: