luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 februarie, 2019

Arabia Saudită a numit sâmbătă, pentru prima dată în istorie, o femeie în postul de ambasadoare în SUA, relaţiile dintre cele două state fiind tensionate ca urmare a uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, transmite Agerpres.

Prinţesa Rima bint Bandar îl va înlocui la Washington pe prinţul Khaled ben Salmane, frate mai mic al prinţului moştenitor Mohammed ben Salmane, numit ministru-adjunct al apărării. Ea va fi prima femeie care ocupă acest post-cheie al diplomaţiei saudite.

Prinţesa Rima este fiica prinţului Bandar ben Sultan, care a fost ambasador în SUA din 1983 până în 2005. Considerată o militantă pentru drepturile omuluit.


”Prinţesa Rima va fi prima ambasadoare din istoria saudită”, a scris pe Twitter fondatorul grupului de reflecţie prosaudit Arabia Foundation, Ali Shihabi, estimând că este vorba de ”un semnal puternic pentru integrarea femeilor în guvern şi în forţa de muncă” în regatul ultraconservator.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Numirea prinţesei survine în timp ce imaginea liderilor saudiţi a fost profund afectată de asasinarea de către un comando venit de la Ryad a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în octombre 2018 în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Cazul Khashoggi a pus în încurcătură Administraţia americană, care doreşte să-şi menţină alianţa strategică cu regatul saudit. Senatul SUA consideră că Mohammed ben Salmane, alias MBS, este ”responsabil” de moartea lui Khashoggi, care colabora îndeosebi cu cotidianul The Washington Post. Dar Ryadul neagă categoric implicarea prinţului moştenitor, punând în cauză responsabili de rang mai mic prezentaţi drept elemente ”necontrolate” şi care au fost aduşi în faţa justiţiei.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: