Furnizor şi distribuitor de gaze naturale, precum şi producător, furnizor şi distribuitor de electricitate, Premier Energy a derulat, în perioada 8 – 15 mai, o ofertă publică iniţială prin care a atras 695 milioane lei (aproape 140 milioane euro). Este cel mai mare IPO derulat la Bursa de Valori Bucureşti de o companie antreprenorială, în ultimii cinci ani. Acţiunile companiei au intrat la tranzacţionare sub simbolul bursier PE şi, începând de marți pot fi tranzacţionate.
”Compania Premier Energy (simbol bursier: PE), producător, echilibrator, distribuitor şi furnizor de electricitate, precum şi furnizor şi distribuitor de gaze naturale debutează astăzi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în urma derulării cu succes a unui IPO în valoare de 695 milioane lei, cel mare mare IPO al unei companii antreprenoriale la BVB, în ultimii 5 ani. În cadrul ofertei care a precedat IPO-ul, în perioda 8-15 mai, au fost vândute un număr de 35,9 milioane de acţiuni, dintre care 25 de milioane de acţiuni nou emise, 6,25 milioane de acţiuni vândute de unicul acţionar şi 4,7 milioane de acţiuni supraalocate. Investitorii de retail au avut alocată o tranşă de 20% din ofertă şi, pe durata acesteia, au plasat ordine în valoare de 1,1 miliarde lei pentru ordine ce au însumat 51 de milioane de acţiuni”, anunţă compania.
În urma Ofertei, EMMA capital continuă să deţină 71,25% din acţiunile Premier Energy Group.
Suma atrasă va fi folosită pentru achiziționarea de active de producere a energiei regenerabile în România și Republica Moldova
Conform informaţiilor din prospectul de listare, suma atrasă va fi folosită pentru achiziţia de active de producţie a energiei regenerabile în România şi în Republica Moldova, precum şi pentru cheltuielile de capital destinate dezvoltării de active de generare a energiei regenerabile.
Potrivit lui Jose Garza, CEO Premier Energy, listarea la Bursa de Valori Bucureşti marchează un moment istoric pentru Premier Energy şi reflectă încrederea investitorilor în strategia de creştere sustenabilă a companiei.
”Fondurile atrase prin acest IPO ne vor permite să accelerăm investiţiile în energia regenerabilă şi să ne extindem operaţiunile în România şi Republica Moldova, contribuind astfel la tranziţia energetică a regiunii”, precizează el.
Grupul Premier Energy este unul dintre jucătorii de infrastructură energetică integrată vertical cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est. Grupul are o capacitate de producţie de energie electrică regenerabilă de peste 1.OOO MW în proprietate, administrare sau în dezvoltare în România şi Republica Moldova, şi totodată una dintre afacerile cu cea mai rapidă creştere în domeniul furnizării de energie electrică regenerabilă din România şi Moldova.
„Succesul acestui IPO este o demonstraţie clară a interesului puternic al investitorilor pentru sectorul energetic din regiune. Cu fondurile obţinute, ne vom concentra în principal pe continuarea creşterii capacităţii noastre de producţie şi echilibrare a energiei regenerabile în cadrul platformei noastre integrate vertical. Avem mare încredere că această listare va aduce beneficii semnificative companiei, acţionarilor noştri şi comunităţilor pe care le deservim”, spune Peter Stohr, CFO al Premier Energy.
În România, grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale în ceea ce priveşte volumele şi dimensiunea reţelei cu peste 150.000 de locuri de consum. În Republica Moldova, grupul este cel mai mare distribuitor cu aproape un milion de locuri de consum şi cel mai mare furnizor de energie electrică cu peste 840.000 de clienţi reprezentând aproximativ 70% din populaţia Moldovei. Odată cu achiziţia CEZ Vânzare în România, Grupul deserveşte aproximativ 2,4 milioane de clienţi de energie electrică şi gaze naturale în România şi Moldova, marea majoritate fiind reprezentată de gospodării şi întreprinderi de mici dimensiuni.
În plină expansiune pe piața din România
Grupul Premier Energy, controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, a achiziţionat anul acesta parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile favorabile de vânt, capacitatea totală instalată fiind de 80 MW, iar producţia netă estimată este de 165 GWh pe an.
Valoarea tranzacţiei este de 88 de milioane de euro şi include aproximativ 520.000 de certificate verzi. Aceasta urmează să fie supusă aprobărilor de reglementare standard pentru acest tip de tranzacţie în România.
Tranzacția a marcat exitul de pe piața din România al companiei spaniole Iberdrola.
Premier Energy a finalizat, în aprilie, achiziția CEZ Vânzare, acum Premier Energy Furnizare, consolidând portofoliul său regional la 2,4 milioane de clienți casnici și non-casnici.
****