sâmbătă

20 aprilie, 2024

17 ianuarie, 2011

Predare de ştafetă, în familie, în extrema dreaptă franceză. Marine Le Pen (42 de ani), fiica lui Jean-Marie Le Pen (82 de ani), fondatorul Frontului Naţional, este noul lider al partidului de extremă dreapta din Franţa. Ea a fost aleasă la Congresul FN să-i succeadă în funcţie tatălui său, care se retrage de pe scena politică. Marine Le Pen a câştigat şefia partidului înfiinţat de tatăl său în 1972, cu două treimi din voturile exprimate, contra rivalului său Bruno Gollnisch. Frontul Naţional, un partid anti-imigranţi şi antisemit, este izolat pe scena politică de către celelalte partide franceze, dar Marine Le Pen a declarat că vrea să schimbe imaginea xenofobică a formaţiunii pe care o va conduce. (BBC News)

Reformă în serviciile publice britanice. Marea Britanie are la dispoziţie un an pentru a-şi transforma serviciile publice sau familiile vor fi condamnate la un tratament medical defectuos, şcoli slabe şi criminalitate crescută, avertizează premierul britanic David Cameron. În primul său discurs din acest an, Cameron va iniţia o nouă dezbatere asupra reformei serviciilor publice, în timp ce va apăra politicile controversate ale coaliţiei de guvernământ în privinţa şcolilor şi a sistemului naţional de sănătate, pregătind drumul spre noi reforme şi mai profunde. “Anul acesa va fi crucial pentru reforma sistemului public, începând un proces ce va aduce o modernizare completă a serviciilor publice, inclusiv din sănătate, educaţie şi justiţie”, va susţine premierul. (Telegraph)

Baconschi: “De facto” România este deja în Schengen. Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, vorbeşte într-un interviu pentru Financial Times despre accesul României în spaţiul Schengen, relaţiile României cu UE şi cu ţările vecine, legea presei din Ungaria şi economia românească. Baconschi aminteşte că aderarea la spaţiul Schengen nu este un cadou făcut României, ci o obligaţie stipulată de Tratatul de aderare la UE, obligţie asumată, deci, de toate statele membre ale Uniunii. România şi-a făcut temele, iar nivelul de pregătire pentru intrarea în Schengen a fost confirmat de 7 misiuni de evaluare, aşadar “de facto” România este deja în Schengen. Vorbind despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ministrul aminteşte că e vorba de un mecanism de promovare a reformei în justiţie, un instrument diferit pentru un doimeniu diferit. Deşi recunoaşte că este nevoie de o reformă a justiţiei, dar în primul rând pentru cetăţenii români, Baconschi spune că România nu va accepta ca aceasta să fie extrapolată la alte domenii. (Financial Times)


Miniştrii de finanţe europeni se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta despre creşterea fondurilor de ajutorare a băncilor cu probleme din regiune. Observatorii care speră însă că va fi luată o decizie clară despre metodele în care va fi învinsă criza economică din zona euro, vor fi dezamăgiţi. Cancelarul german Angela Merkel a declarat, ieri, că orice măsură de stabilizare a monedei euro trebuie să facă parte dintr-un pachet complet de măsuri menite să stabilizeze economia, descumpănindu-i astfel pe cei care aşteptau o hotărâre rapidă în acest sens. Germania trebuie s facă faţă unei presiuni crescânde din partea Comisiei Europene şi a partenerilor săi din zona europentru a accepta să întărească Fondul European pentru Stabilitate Financiară (EFSF), un fond acordat statelor membre cu probleme grave economice. (Telegraph)

Premierul irlandez presat, din nou, să plece din funcţie. Ministrul de externe irlandez a demisionat şi a anunţat că va vota contra premierului Brian Cowen, în moţiunea de cenzură de marţi. Michael Martin, considerat un rival al primului ministru la conducerea partidului Fianna Fail, a spus că premierul i-ar fi precizat că demisia sa n u este necesară, dar el crede că este nevoie de un nou lider al partidului, înainte de alegerile generale. Cowen declarase anterior că nu vrea să renunţe la funcţie, dar că le oferă colegilor şansa de a vota, pin vot secret, pro sau contra sa. (BBC News)

Condiţii de muncă mai grele la Fiat. Muncitorii de la o uzină Fiat din Torino au decis să accepte condiţii mai grele de muncă, iar această hotărâre ar putea avea implicaţii pentru relaţiile sindicate-patronate din industria din întreaga ţară. Shimbările de la uzina Mirafiori include mai multe ore de muncă în program, reducerea beneficiilor şi limitări ale grevelor. Conducerea Fiat a descris aceste modificări ca fiind esenţiale şi a ameninţat că va investi în străinătate dacă muncitorii refuză condiţiile impuse. Sindicatele consideră contractul “ruşinos” şi spun că în acest fel le sunt anulate muncitorilor drepturile lor. (BBC News)

Silvio Berlusconi, anchetat pentru sex cu minore. Într-o investigaţie asupra unor reţele de prostituţie cu minore, premierul va fi interogat asupra nopţii de 27 spre 28 mari 2010, când a cerut poliţiei din Milano, în calitate de şef al guvernului, să o elibereze pe Ruby, o tânără marocană, pe atunci minoră, cu care ar fi avut relaţii sexuale. După ridicarea parţială a imunităţii sale, Berlusconi va fi acum anchetat pentru trafic de influenţă şi prostituţie cu minore. (Le Monde)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: