joi

25 aprilie, 2024

5 martie, 2019

Tudorel Toader s-a dezis marți de Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), aruncând întreaga responsabilitate în curtea parlamentarilor (PSD), care au introdus amendamentul prin care era înființată structura, și pe CCR, care a considerat-o constituțională:

Secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție – ați insistat foarte mult și, dacă vreți, luând in continuare poziția dumneavoastră de opoziție, v-o înțeleg.

Problema e că mi-o spuneți mie, iar secția a fost înființată prin legile justiției, a fost criticată la Curtea Constituțională, iar CCR a spus nu numai că nu afectează independența justiției, ba e o garanție că asupra judecătorilor nu se fac presiuni de natură să le încalce independența.


Secția a fost înființată de legiuitor și validată de Curtea Constituțională, dar îmi cereți mie să o desființez. Să nu uităm că Ordonanța de Urgență a fost dată de guvern nu pentru înființarea secției, ci pentru operaționalizarea ei.

Articolul a fost introdus în Legea 304 privind organizarea sistemului judiciar, de senatorul PSD Nicolae Șerban, în timpul discutării legilor Justiției în Comisia specială condusă de Florin Iordache:

În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înfiinţează şi funcționează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de codul penal şi de legea 78-2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârșite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai csm precum si de procurori şi judecători militari.

Ministrul Tudorel Toader nu amintește însă că el a inițiat OUG 92, pentru operaționalizarea acestei Secții.


Ordonanța a fost aprobată în guvern pe 11 octombrie, deși se aștepta raportul final al Comisiei de la Veneția și în iulie, aceasta se exprimase deja referitor la pericolul folosirii acestei structuri pentru controlarea judecătorilor și procurorilor.

Ministrul a refuzat să amâne OUG până la pronunțarea Comisiei de la Veneția.

În plus, la criticile duse aduse de Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, Tudorel Toader i-a îndemnat pe senatorii în fața cărora a trebuit să dea explicații:

Am un îndemn, acela de a ne păstra demnitatea de legiferare, în acord cu specificul naţional, cu interesul naţional, respectând standardele constituţionale şi europene.

Dezicerea de ordonanța ce modifică OUG 7 – premierul a decis

Tot marți, el s-a distanțat și de ordonanța aprobată în ședința Executivului, deși avizul consultativ al CSM este negativ.

Noua orodnanță nu elimină articolele ce acordă Secției de investigarea a infracțiunilor din Justiție (SIIJ) puteri sporite și o scoate efectiv de sub autoritatea procurorului general, adică miza pentru care coaliția PSD – ALDE a insistat să adopte documentul.

Ministrul Toader a ținut după ședința Executivului o declarație de presă în care a amintit avizul CSM, dar a aruncat responsabilitatea emiterii noii ordonanțe asupra Vioricăi Dăncilă:

Doamna prim-ministru a considerat necesar să pună în aplicare cele convenite de către domnia sa și reprezentanții magistraturii, aici, în sediul Guvernului, și am promovat această ordonanță, am înscris-o pe ordinea de zi.

Reamintim că OUG 7 a provocat cea mai amplă mișcare de protest a magistraților. OUG aprobat marți ar trebui, în viziunea guvernanților, să ducă la încheierea protestelor, însă judecătorii și procurorii nu sunt de acord nici cu aceste modificări și solicită desființarea Secției pentru investigarea magistraților.

Contextul – moțiunea simplă, cel mai probabil pretextul debarcării

Declarațiile lui Tudorel Toader nu sunt surprinzătoare, având în vedere contextul în care au fost făcute. Marți, deputații au dezbătut moţiunea simplă iniţiată de Opoziţie împotriva ministrului Justiţiei, iar parlamentarii PSD l-au atacat dur.

Chiar dacă moțiunea trece, ea nu obligă la demiterea lui Toader, dar scorul poate fi folosit de PSD ca explicație pentru demiterea sa.

Acest lucru îl indică și atacul lui Florin Iordache, care a vorbit în numele grupului PSD și i-a sugerat lui Tudorel Toader, în timpul dezbaterilor, să-și dea demisia:

Am câștigat în Parlament pentru că am reușit să așezăm la aceeași masă și puterea, și opoziția, și asociațiile magistraților (…) Domnule ministru, înainte de a da lecții la televizor, ar fi trebuit să procedați ca doamna Dăncilă, care a inițiat consultări cu magistrații și a dezamorsat criza din justiție…
Sincer, domnule ministru, am înțeles că tot ce ați făcut dumneavoastră e bine, iar ce e rău e în Parlament
Când consideri că ai greșit, fie îți dai demisia din funcția de ministru, fie ești remaniat.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: