marți

30 aprilie, 2024

10 august, 2023

UPDATE: Peste 15.000 de angajați din structurile MF au intrat joi în grevă spontană, conform ultimelor date ale sindicatelor privind bilanțul de la sfârșitul zilei. MF și unitățile subordonate totaliza 24.888 de salariați, în iunie 2023.

„Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi vroiam să pornim pe 22 (august a.c.) aceeaşi acţiune de protest, dar între timp, colegii noştri s-au supărat şi mai tare şi au ieşit în forme spontane. Să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. (…) Din ce ştiu acum, la prima mână, la nivel naţional, sunt vreo 15.000 de persoane la protest”, a declarat, joi, Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, la protestul spontan declanşat de angajaţii din Ministerul de Finanţe.

****


Știrea inițială:

Câteva zeci de angajați ai Ministerului Finanțelor protestează joi pe holurile instituției, fiind nemulțumiți de măsurile pregătite de guvern pentru reducerea cheltuielilor statului. Ministrul Marcel Boloș a încercat să-i liniștească pe protestatari spunându-le că nu este nimic definitiv, că proiectul va arăta altfel, și a subliniat că deciziile nu sunt luate de Ministerul Finanțelor: „Deciziile se iau în cadrul coaliției de guvernare. Nu sunt decizia MF”.

În timpul discuțiilor, anagajații au cerut demisia ministrului.

Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a fost convocat joi, la sediul Ministerului Finanţelor și au stabilit să solicite egalizarea salariilor la nivel maxim în plată şi introducerea în legea salarizării a familiei ocupaţionale finanţe, cu o grilă de salarizare corespunzătoare. 


Protestul de la MF se va extinde zilele următoare, amenință sindicaliștii din finanțe, mai multe trezorerii din teritoriu anunțând că nu vor lucra vineri. Filialele din mai multe județe au anunțat că întrerup lucrul.

Un comunicat al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe arată că organizația a decis să lanseze protestele împotriva preconizatelor tăieri de venituri anunțate de guvern.

Sindicaliștii susțin că proiectul prezentat public va duce la scăderea veniturilor angajaților cu 700 de lei lunar.

Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, afirmă că protestul este ”negestionabil de către sindicate la ora actuală”. El a anunțat că va intra în grevă și, întrebat cât timp va dura aceasta, a răspuns: „Oricât va fi nevoie”.

Întrebat care este media salariului în Ministerul Finanţelor Publice, liderul sindical a răspuns că salariul mediu net este de 6.000 de lei. Aproximativ 12% din angajaţii din acest minister au salarii de peste 10.000 de lei, conform lui Vasile Marica.

În realitate, în aparatul Ministerului de Finanțe există 1.709 de angajați, cu un venit mediu net de aproximativ 7.500 de lei.

(Citește și: „Și angajații din instituțiile de asistență socială cer exceptarea de la măsurile de austeritate – amenință cu proteste„)

Protestul se extinde în țară

Blocul Naţional Sindical informează că protestele spontane se extind şi la alte unităţi fiscale din ţară.

S-au alăturat manifestării Trezoreria Râmnicu-Vâlcea, dar şi mai multe unităţi fiscale din ţară – Craiova, Vâlcea, Gorj, Brăila, Buzău, Mehedinţi.

”Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală Solidaritatea, afiliată la Blocul Naţional Sindical, anunţă o grevă de avertisment a angajaţilor din Administraţia Fiscală în data de 22 august 2023”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia precizează că protestul de joi este spontan, aşadar nu există un calendar al acestuia.

Soluțiile de economisire anunțate de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

După ce PSD și PNL și-au claificat listele de propuneri pentru scăderea cheltuielilor statului, premierul Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat, fiecare pe contul său de facebook, lista măsurilor care să îndeplinescă acest deziderat:

  • coaliția a decis eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate,
  • Acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut.
  • Indexarea redevențelor pentru resursele naturale cu rata inflației
  • Reducerea cu minim 20% a numărului de secretari de stat și reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale (președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, viceprimari) și ai reprezentanților autorității centrale în teritoriu (prefecți și subprefecți);
  • tăierea unor ”sporuri nejustificate”, comasări și desființări de instituții, reducerea numărului de funcții de conducere în sistemul public și plafonarea îndemnizațiile de conducere la societățile de stat.
  • Reducerea numărului de funcții de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere.
  • În companiile de stat va fi redus cu 50% numărul consilierilor persoanelor din conducere. Numărul membrilor consiliilor de administrație va fi redus la cel mult 7 persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate va fi redus la 5.
  • Totodată, indemnizațiile cuvenite acestora vor fi reduse la echivalentul a trei salarii medii brute pe ramura de activitate, dar nu mai mult decât indemnizația lunară a unui secretar de stat. În plus, vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcții de conducere în companiile de stat.
  • Comasarea a minimum 20% din institutele de cercetare/dezvoltare existente, astfel încât să se reducă cheltuielile de personal cu 15% și desființarea celor care nu mai sunt relevante în actualul context socio-economic.
  • Va fi creat cadrul legal pentru consorții/parteneriate de achiziții centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum și între UAT-uri județene și instituțiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: