fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Postul Antena 3, urmărit penal ca persoană juridică. Mihai Gâdea, audiat ca martor: Nu sunt legături Antena 3 – Antena 1

de Razvan Diaconu 25.7.2013

Direcția Națională Anticorupție a extins urmărirea penală și către postul Antena 3, în dosarul în care este acuzat de șantaj directorul companiei media Antena TV Group, Sorin Alexandrescu. Joi, la sediul DNA, au fost audiați ca martori directorul postului Antena 3, realizatorul TV Mihai Gâdea, precum și șeful Grupului de Investigații Politice, Mugur Ciuvică.

După audieri, Mihai Gâdea (foto) a arătat că procurorii încearcă să afle dacă există vreo legătură instituțională între firma Antena TV Group, care deține, printre altele postul Antena 1, pe de-o parte, și postul Antena 3 pe de altă parte, realizatorul TV negând vreo legătură.

”Nu avem nicio legătură cu Antena TV. Convingerea mea este că nu avem nicio legătură cu acest caz (cazul lui Sorin Alexandrescu – n.r.)”, a susținut Gâdea, după audieri.

De asemenea, Mugur Ciuvică a declarat că procurorii au vrut să afle de la el cine i-a oferit contractul dintre compania RCS&RDS și firma Bodu SRL, a lui Dumitru Dragomir, care ar fi fost subiectul presupusului șantaj de care Sorin Alexandrescu este acuzat.

Ciuvică a refuzat să le ofere procurorilor această informație, invocând obligația sa de a proteja sursele jurnalistice.

”Am spus că nu-mi amintesc cum am intrat în posesia documentelor, dar chiar dacă mi-aș aminti, nu aș spune, pentru că obligația mea este să-mi protejez sursele”, a declarat Ciuvică.

În ziua în care Sorin Alexandrescu a fost reținut de procurori, cu câteva ore ca DNA să anunțe această măsură, Grupul de Investigații Politice a publicat documentele privind un contract între firma RCS&RDS și firma Bodu SRL, care ridică problema unui presupus conflict de interese în care s-ar afla președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir.

Totodată, joi, la DNA au fost prezenți și realizatorii Antenei 3 Mircea Badea și Adrian Ursu.

Acuzațiile la adresa Antena 3 – complicitate la șantaj

Procurorii DNA au extins, joi, urmărirea penală la SC Antena 3 SA, ca persoană juridică, pentru complicitate la șantaj, în dosarul directorului general al companiei Antena TV Group.

Procurorii susțin că postul Antena 3, începând cu data de 22 aprilie 2013, a difuzat, sub forma unor știri, ”materiale cu caracter denigrator la adresa părții vătămate”, respectiv a administratorului firmei RCS&RDS, Ioan Bendei.

De asemenea, procurorii mai susțin că, începând cu data de 9 mai 2013, ”în scopul menținerii și amplificării stării de temere induse părții vătămate”, Antena 3 și posturile aparținând S.C. ANTENA TV GROUP S.A. au difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că avea să fie făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată.

În speță, procurorii se referă la promo-urile făcute pentru ancheta jurnalistică în care ar fi urmat să fie dezvăluită legătura compromițătoare între firma RCS&RDS și firma Bodu SRL, deținută de șeful Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir.

În 11 iulie, procurorii DNA au început urmărirea penală asupra președintelui Grupului Intact, care deține posturile de televiziune Antena, Camelia Voiculescu, fiica omului de afaceri Dan Voiculescu, președintele fondator al Partidului Conservator, aflat la guvernare.

Camelia Voiculescu este urmărită penal în dosarul de șantaj în care e învinuit Sorin Alexandrescu, directorul general al grupului de presă.

Potrivit procurorilor DNA, alături de Sorin Alexandrescu și Camelia Voiculescu, a început urmărirea penală și împotriva lui Daniel Matiescu – director general în cadrul grupului, și împotriva persoanelor Juridice Antena Group SA și Intact Publishing SRL.

Dosarul a fost declanșat în urmă cu o lună și jumătate, când Sorin Alexandrescu a fost ridicat de procurori și acuzat de șantaj împotriva administratorului companiei RCS-RDS, Ioan Bendei.

De unde pleacă acuzațiile de șantaj

Șantajul ar fi constat în presiunile exercitate de Alexandrescu împotriva lui Bendei pentru semnarea unui contract favorabil postului familiei Voiculescu, altfel Bendei ar fi fost denunțat pentru contracte suspecte cu Dumitru Dragomir, șeful LPF, după ce RCS-RDS a câștigat licitația pentru meciurile din ligă.

Sorin Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obţină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Procurorii au susținut că Sorin Alexandrescu urmărea să-l determine pe Ioan Bendei să semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani, însă, în final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord şi cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioadă de cinci ani, promiţând în schimb să nu mai publice informaţiile legate de contractul dintre RCS&DS şi firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

Alexandrescu şi Bendei s-au întâlnit în 19 aprilie, 22 aprilie, 26 aprilie, 14 şi 16 mai, la fiecare întâlnire, directorul general al Atena TV Group spunându-i administratorului RCS&RDS că, pentru a nu iniţia o campanie mediatică negativă la adresa acestuia, campanie care i-ar afecta viaţa personală şi cariera profesională, ar trebui să accepte semnarea contractului, în numele societăţii pe care o reprezintă.

Din stenogramele interceptărilor telefonice, aflate la dosar, rezultă că Alexandrescu a vorbit despre acest subiect cu Camelia Voiculescu şi Dan Voiculescu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.7.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Consiliului European, Charles Michel, în vizită la Beirut. 26 de oficiali libanezi reținuți în anchetă

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află sâmbătă la Beirut, înaintea organizării unei conferințe a donatorilor care urmărește strângerea de fonduri care să fie folosite… Mai mult

Stiri

România a trimis opt tone de materiale medicale în Liban

Razvan Diaconu

România a trimis sâmbătă aproximativ opt tone de materiale medicale în Liban, cu două aeronave care au pleacat de la Baza 90 Otopeni. Cu această… Mai mult

Stiri

Munca flexibilă, aprobată prin OUG. Detaliile

Razvan Diaconu

Proiectul pentru introducerea muncii flexibile (corespondentul modelului german Kurzarbeit) a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Angajatorul va putea reduce unilateral timpul de… Mai mult

Europa

Șapte județe din România, incluse de Germania în lista „zonelor de risc” de călătorie

Vladimir Ionescu

Judeţele Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş au fost incluse de autorităţile din Germania pe lista zonelor de risc, iar persoanele care intră… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește a doua rectificare a bugetului 2020

Razvan Diaconu

Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de vineri. Este a… Mai mult

Europa

Turcia reia operațiunile de prospecțiune în Mediterana de Est

Iulian Soare

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat vineri că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei, susținând că Grecia nu… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ofertă de titluri de stat pentru populație

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că,  începând de luni, 10 august 2020, se deschide subscripția pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației… Mai mult