Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

25 martie, 2024

Portul Constanța a urcat trei locuri în 2022 până pe locul al șaselea din Uniunea Europeană după cantitatea de mărfuri transportate pe distanțe scurte.  Rotterdam a rămas cel mai mare port al UE pentru transportul pe distanțe scurte, manipulând un total de 194 de milioane de tone de mărfuri transportate pe distanțe scurte în 2022.

Printre celelalte trei porturi de top, Antwerp-Bruges a manipulat 127 de milioane de tone de mărfuri transportate pe distanțe scurte în 2022, iar Trieste a manipulat 50 de milioane de tone, conform datelor publicate luni de Eurostat, Biroul de statistică al UE.

Jumătate din primele 20 de porturi din UE au înregistrat o creștere în 2022 față de 2021. Dintre acestea, Gdansk a înregistrat cea mai mare creștere, cu +29 %, urmată de Constanța (+18,6 %), Barcelona (+13,9 %), porturile din Zeeland (+10,8 %) și Ravenna (+10,1 %). În schimb, Livorno, Hamburg și Rotterdam au înregistrat cele mai mari scăderi, cu -21,5 %, -13,9 % și, respectiv, -12,4 % în aceeași perioadă.


Creșterea în ultimul deceniu a mărfurilor tranzitate prin portul Constanța la acest tip de transport este impresionantă: +236%, până la 41,5 milioane de tone.

Portul Constanța, locul 2 în UE, la transportul maritim pe distanțe scurte al mărfurilor vrac

După transportul maritim pe distanțe de mărfuri uscate în vrac, Constanța s-a clasat pe locul al doilea în UE după Rotterdam, și pe locul 6 (în urcare cu 3 locuri) la total mărfuri transportate pe distanțe scurte.

Cu 21 de milioane de tone în 2022, Rotterdam a fost și cel mai mare port al UE pentru transportul maritim pe distanțe scurte de mărfuri uscate în vrac, în ciuda unei scăderi semnificative cu 25,5 % față de anul precedent.

Amsterdam a raportat, de asemenea, o scădere substanțială cu 12,8 % în aceeași perioadă. În schimb, celelalte trei porturi din top 5 au înregistrat creșteri substanțiale: Ravenna (+18,3 %), Zeeland Seaports (+17,7 %) și Constanța (+17,0 %).


În 2022, ponderea mărfurilor în vrac pe distante scurte din totalul transportului maritim mărfurilor vrac manipulate a fost mai mare de 50% în Ravenna (71%), Constanța (64%) și porturile din Zeeland (54%). În Rotterdam, ponderea a fost de 27%, în timp ce în Amsterdam a fost de 43%.

După volumul transportului contaneirizat Constanța nu mai figurează în top 5. Primele 5 porturi pentru containere au manipulat 38 % din totalul mărfurilor containere transportate pe distanță scurtă în porturile principale ale UE, în ceea ce privește greutatea brută a mărfurilor.

Antwerp-Bruges și Rotterdam au fost cele două cele mai mari porturi ale UE pentru mărfuri transportate pe distanțe mari în containere, fiecare cu 40 de milioane de tone în 2022. În total, cele două porturi au reprezentat 21% din totalul mărfurilor transportate pe distanțe maritime scurte în containere la nivelul UE. Aceste două porturi au înregistrat scăderi substanțiale în 2022 față de 2021: Rotterdam cu 17,3% și Anvers-Bruges cu 10,6%). Gioia Tauro a fost singurul port din top 5 care a crescut în aceeași perioadă (+1,7%).

Spre deosebire de segmentul vrac uscat, de exemplu, transportul maritim pe distanțe scurte de mărfuri în containere este concentrat în jurul unui număr limitat de porturi principale. În 2022, primele 5 porturi pentru containere au manipulat 38 % din totalul mărfurilor în containere transportate pe distanță scurtă în principalele porturi ale UE.

Conceptul de transport maritim pe distanțe scurte

Transportul maritim pe distanțe scutrte (SSS) este transportul de mărfuri și pasageri între porturile Uniunii sau dintre acestea și cele non-europene din țări situate de lungul liniilor de coastă ale mărilor Mediterană, Neagră și Marea Baltică, precum și cele din Norvegia și Islanda. Conceptul SSS este legat de autostrada Mării, care în cdeclarația de la Napoliti din 2003 este definit ca „segmentul maritim care conectează două porturi interconecatte la rândul lor cu rețelele transeuropene și coridoare intermodale, care prin protejarea coeziunii sociale, alcătuiesc un sistem intermodal eficient în care mărfurile sunt transferate rapid între diferite moduri de transport prin optimizarea operațiunilor portuare.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: