Portugalia, prima țară care a depus oficial la Comisia Europeană Planul de Recuperare și Reziliență - CursDeGuvernare.ro
joi

28 octombrie, 2021

Portugalia, prima țară care a depus oficial la Comisia Europeană Planul de Recuperare și Reziliență

22 aprilie, 2021

Premierul Portugaliei, António Luís Santos da Costa

Portugalia, care deține Președinția Consiliului UE, a depus joi Planul cu reformele și investițiile pe care și le-a propus pentru punerea în aplicare cu ajutorul Facilității de Recuperare și Reziliență (RRF, instrument-cheie al NextGenerationEU).

Documentul este structurat în jurul a trei piloni – reziliență, verde și transformare digitală – și include măsuri ce vizează locuințele sociale, eficiența energetică a clădirilor și digitalizarea școlilor.

Proiectele acoperă întreaga durată prevăzută pentru RRF, până în 2026.


Comisia va evalua planul în următoarele două luni, pentru a verifica dacă acesta îndeplinește cele 11 criterii stabilite în regulament.

Această evaluare va include și o analiză a modului în care planul contribuie la abordarea eficientă a tuturor sau a unui subgrup semnificativ de provocări identificate în recomandările relevante specifice fiecărei țări emise în contextul semestrului european.

O altă condiție ce trebuie îndeplinită este cea a dirijării a 37% din cheltuieli către investiții și reforme ce susțin obiectivele climatice și 20% tranziției digitale. Pe baza unei propuneri a Comisiei, urmează aprobarea Consiliului UE.

„Salut planul de redresare și reziliență al Portugaliei, fiind primul trimis oficial Comisiei. Depunerea marchează începutul unei noi etape în procesul de implementare a instrumentului de redresare și reziliență. Comisia așteaptă cu nerăbdare evaluarea planului portughez, care se concentrează pe reziliență, climă și tranziții digitale și include proiecte în aproape toate zonele emblematice europene. Vom continua să colaborăm intens cu statele membre pentru a le ajuta să elaboreze planuri de înaltă calitate”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei.


Oficialul european a mai spus că obiectivul Comisiei rămâne să adopte toate planurile până în vară.

„Pentru primele plăți care trebuie efectuate, avem nevoie ca toate statele membre să fi aprobat Decizia privind resursele proprii”, a mai spus șefa Comisiei Europene, declarându-se „încrezătoare” că acest lucru se va întâmpla până la începutul verii.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Aprobarea Comisiei va face posibilă plata către Portugalia a unui avans de 13% din totalul fondurilor alocate înainte de luna iunie, cu condiția ca statele membre să aprobe resursele proprii bugetare ale UE.

 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr