sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 ianuarie, 2020

Lisabona – Podul 25 Aprilie peste fluviul Tejo

Parlamentul Portugaliei este pe cale să aprobe, vineri, cel dintâi buget de stat care prevede un surplus, din istoria democratică a țării, parcursă din 1975 încoace, după răsturnarea regimului dictatorial al lui António Salazar.

Cu toate că excedentul de 0,2% din PIB este criticat încă de partidele de opoziţie şi guvernul socialist condus de António Costa este minoritar, proiectul de buget al acestuia are toate şansele să fie aprobat, ca urmare a abţinerii anunţate de comunişti, de ecologişti şi de Blocul de Stânga, relatează agenţia de presă portugheză Lusa.

Bugetul excedentar este o reuşită cu atât mai mare cu cât Portugalia a făcut parte din aşa numitul grup PIIGS, al ţărilor ameninţate de falimentul finanţelor publice în anii de după criza din anii 2008 – 2009, alături de Italia, Irlanda, Grecia şi Spania.


În anii următori criza datoriilor suverane ale acestor ţări au pus în pericol însăşi viabilitatea monedei unice europene.

Între timp, prioritatea Guvernului portughez a fost restabilirea încrederii fiscale, strategie criticată de opoziţie pentru că ar fi afectat investiţiile publice, potrivit Reuters.

Între țările lumii cu excedent bugetar se remarcă Norvegia, Germania, Țările de Jos (Olanda) și Singapore, potrivit Statista.

Guvernul portughez a avut mai multe întâlniri cu celelalte partide de stânga până în ultimul minut şi a reuşit să ofere stimulente de 800 de milioane de euro pentru serviciile de sănătate, creşterea pensiilor dar şi o anumită creştere a investiţiilor în infrastructură, ,ai ales în spitale şi căi ferate, potrivit Lusa.


Proiectul de buget portughez a fost construit pe o creştere economică estimată la 1,9% în 2020, deficit structural zero , respectând astfel ergulile europene privind echilibrul bugetar.

Guvernul portughez intenţionează, de asemeni, să reducă şi datoria publică, proiectată la 116,2% din PIB, mult peste limita de 60% stabilită de Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene.

„Acei care doresc să pună la încercare calea responsabilității să spună doar care cheltuieli trebuie tăiate și care taxe trebuie majorate. Stabilitatea și încrederea în Portugalia nu trebuie sacrificate pentru câștiguri politice”, declarase ministrul de Finanțe lusitan Mario Centeno,  la una din audierile parlamentare, citat de Reuters.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: