luni

15 aprilie, 2024

7 octombrie, 2022

Porsche a devenit joi cel mai valoros producător auto din Europa, în funcţie de capitalizarea bursieră, depăşind fosta companie-mamă Volkswagen, pe măsură ce preţul acţiunilor nou listate ale producătorului de maşini sport a crescut mai mult, transmite Reuters.

Chiar dacă acţiunile Porsche scăzuseră luni sub preţul lor de listare, la 81 de euro, în concordanţă cu o scădere mai largă a pieţelor, acestea au urcat joi la 93 de euro (pe unitate, oferind mărcii de maşini sport o evaluare de piaţă de 85 de miliarde de euro.

Avansul vine după ce băncile de investiţii implicate în listare au achiziţionat aproape 3,8 milioane de acţiuni pentru 312,8 milioane de euro.


Ulterior, acţiunile Porsche au scăzut la 91,04 euro pe unitate, dar evaluarea companiei a fost încă mult peste cea a Volkswagen, la puţin sub 84 de miliarde de euro.

Cum arată clasamentul producătorilor auto din Europa

Astfel, capitalizarea bursieră a Porsche a depăşit-o pe cea a Volkswagen, de 77,7 miliarde de euro.

Pe următoarele locuri în topul celor mai valoroşi producători auto din Europa se află Mercedes-Benz, cu 57,2 miliarde de euro, BMW, cu 47,5 miliarde de euro, şi Stellantis, cu 39,7 miliarde de euro.

„Datele privind inflaţia din Europa şi Statele Unite, recentele temeri privind aprovizionarea cu energie în Europa şi escaladarea războiului din Ucraina au dus la fluctuaţii care au impus măsuri de stabilizare”, a precizat un purtător de cuvânt al Volkswagen, citat de Reuters.


Porsche este a cincea cea mai valoroasă companie listată din Germania, după Linde, SAP, Deutsche Telekom şi Siemens, şi a 25-a cea mai valoroasă din Europa, peste giganţi precum Glencore.

IPO-ul Porsche, cea mai valoroasă listare din Europa din ultimul deceniu

Acțiunile Porsche au fost listate la bursă din 29 septembrie, după o ofertă inițială de aproape 9 miliarde de euro. IPO-ul a fost realizat vine pe fondul instabilităţii de pe pieţele europene, care a afectat acţiunile producătorilor auto.

Bursele europene nu au derulat IPO-uri în acest an, în condiţiile în care companiile evită noi listări din cauza crizei energetice, creşterii dobânzilor şi inflaţiei record.

Acţiunile Porsche achiziţionate între 29 septembrie şi 4 octombrie au reprezentat aproximativ 11% din volumul total de tranzacţionare de la listare, a adăugat purtătorul de cuvânt, constând din aproximativ 34 de milioane de acţiuni.

În ansamblu, până la 14,85 milioane de acţiuni în valoare de 1,2 miliarde de euro sunt disponibile prin opţiunea greenshoe în cele patru săptămâni de la oferta publică, ca măsură de stabilizare.

Bank of America a achiziţionat acţiunile între 81 – 82,50 euro, faţă de preţul iniţial de emisiune de 82,50, se arată într-un comunicat de miercuri.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: