miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 noiembrie, 2022

Populația mondială depășește, marți, 8 miliarde de locuitori, potrivit estimării oficiale a Națiunilor Unite, care vede în aceasta “o piatră de hotar importantă în dezvoltarea umană” și o reamintire, în plină conferință privind schimbările climatice COP27, a “responsabilității noastre comune de a avea grijă de planeta noastră”, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Pentru ONU, “această sporire fără precedent” – în condițiile în care în 1950 timp planeta avea 2,5 miliarde de locuitori – este rezultatul “creșterii progresive a duratei de viață datorită progreselor înregistrate în materie de sănătate publică, nutriție, igienă personală și medicină”.

Dar creșterea demografică ridică și provocări serioase pentru țările cele mai sărace, unde aceasta se concentrează cel mai mult.


În timp ce Pământul număra mai puțin de un miliard de locuitori până în anii 1800, populația a crescut de la 7 la 8 miliarde în doar 12 ani.

Va dura aproximativ cincisprezece ani pentru a ajunge la 9 miliarde

Un semn al încetinirii demografice, va dura aproximativ cincisprezece ani pentru a ajunge la 9 miliarde în 2037. ONU proiectează un “vârf” de 10,4 miliarde în anii 2080 și o stagnare până la sfârșitul secolului.

Pragul de 8 miliarde este depășit în plină desfășurare a conferinței mondiale asupra climei, COP27, de la Sharm el-Sheikh (Egipt), care subliniază încă o dată dificultatea țărilor bogate, cele mai responsabile de încălzirea planetei, și a țărilor sărace, care cer ajutor pentru a-i face față, să se înțeleagă asupra unei reduceri mai ambițioase a emisiilor de gaze cu efect de seră provenind din activitățile umane.

Cu toate acestea, reamintește ONU, “dacă creșterea demografică amplifică impactul dezvoltării economice asupra mediului”, “țările unde consumul de resurse materiale și emisiile de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor sunt cele mai ridicate, sunt în general cele în care venitul pe cap de locuitor este cel mai mare și nu acolo unde populația crește rapid”.


“Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportament decât de numărul nostru”, rezumă pentru AFP Jennifer Sciubba, cercetător rezident la think-tank-ul Wilson Center.

Și tocmai în țările care concentrează o puternică sărăcie creșterea demografică ridică provocări majore.

“Persistența unor niveluri ridicate de fertilitate, la originea creșterii rapide a populației, este atât un simptom, cât și o cauză a progresului lent în materie de dezvoltare”, scrie ONU.

Astfel, India, o țară de 1,4 miliarde de locuitori, care va deveni cea mai populată din lume în 2023 depășind China, ar trebui să cunoască o explozie a populației sale urbane în următoarele decenii, cu megapolisuri deja suprapopulate și lipsă de infrastructură esențială.

În Bombay, aproximativ 40% din populație trăiește în mahalale, zone de mizerie supraaglomerate, alcătuite din cocioabe improvizate, dintre care majoritatea nu dispun de apă curentă, electricitate și canalizare.

Cifrele globale maschează o imensă diversitate demografică. Astfel, mai mult de jumătate din creșterea populației până în 2050 va veni din doar 8 țări potrivit ONU: Republica Democrată Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.

Și până la sfârșitul secolului, cele mai populate trei orașe din lume vor fi africane: Lagos în Nigeria, Kinshasa în RD Congo și Dar Es Salaam în Tanzania.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: