vineri

29 martie, 2024

5 ianuarie, 2013

Premierul Victor Ponta l-a demis, vineri, pe Vergil Voineagu (foto) din funcţia de preşedinte al Institutului Naţional de Statistică, după ce prim-ministrul a susţinut că INS a calculat eronat produsul intern brut al României.

În locul lui Voineagu, la conducerea INS a fost numită interimar Gered Beatrix, vicepreşedinte al Institutului.

Gered Beatrix este cea care, astă-vară, a fost demisă de Ponta din funcţia de vicepreşedinte al INS şi repusă de acesta în funcţie, după două zile. Ea este susţinută de UDMR în conducerea INS.


Astă-vară, Ponta s-a declarat nemulţumit de reyultatele recensământului făcut de INS, în condiţiile în care autorităţile nu ştiau exact numărul de alegători carea avea să fie luat în calcul la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat joi seara că o eroare de calcul a Institutului Naţional de Statistică (INS) privind Produsul Intern Brut (PIB) va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru anul viitor cu aproape 1 miliarde de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită.

“Apar în fiecare zi tot felul de elemente. De exemplu, am aflat la sfârşitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, că o greşeală de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut în 2011, 2012, o greşeală care înseamnă 20 miliarde de lei la PIB în plus, calculate iniţial şi reduse acum, înseamnă implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei”, a spus Ponta, la Antena 3.

INS a explicat vineri că aplică metodologia Uniunii Europene privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni).


INS susţine că diferenţele dintre versiuni sunt inerente şi nu reprezintă erori de calcul.

„În practica internaţională, în general, a Uniunii Europene, în special, precum şi în practica noastră naţională, datele cu privire la indicatorii statistici macroeconomici, în mod deosebit la Produsul Intern Brut, sunt supuse politicii de revizuire şi actualizare periodică. Potrivit Regulamentului de transmitere de către toate statele membre la Eurostat a agregatelor macroeconomice, conform Sistemului European de Conturi SEC 95, România calculează şi transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni). Fiecare dintre variante se bazează pe metode distincte, în funcţie de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza cărora se calculează aceşti indicatori”, se arată într-un comunicat al INS.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: