vineri

26 aprilie, 2024

15 aprilie, 2020

Puși în fața unui ipotetic vot în care puteau să aleagă între a „rămâne” și a „ieși” din UE, 49% dintre italieni au ales a doua opțiune, conform unui sondaj realizat de Tecnè Poll.

Rezultatele reflectă nemulțumirea profundă a italienilor față de măsurile de sprijin ale Bruxelles și sentimentul acestora că au fost abandonați de UE în timpul crizei coronavirus.

Comparativ cu ultimul sondaj  ultimul Tecnè Poll, din noiembrie 2018, procentul celor care se opun ieșirii din UE a scăzut cu 20 de puncte procentuale, scrie Il Giornale.


Și nu e decât începutul, avertizează jurnaliștii de la Il Giornale, care prevăd o erodare și mai mare a încrederii în Uniunea Europeană ca urmare a tensiunilor legate de coronabond-uri.

Motivul pentru care oamenii vor să iasă acum din UE este cât se poate de clar și nu va fi uitat cu ușurință. Tratamentul pe care anumite state europene îl rezervă Romei nu a trecut cu siguranță neobservat.

În Uniunea Europeană, Italia nu a fost privită niciodată cu ochi buni de către Germania și Franța, dar te-ai fi așteptat ca în această perioadă lucrurile să se schimbe. Era momentul ideal pentru a ilustra faptul că englezii au făcut o greșeală, că este mai bine în Uniune. Din păcate, mesajul marilor puteri a fost clar, acum, mai mult ca niciodată, interesele naționale primează în fața solidarității europene, scrie Il Giornale.

„Morala poveștii: Italia și, odată cu ea, întregul front anti-rigurozitate financiară (țările mai sărace din sudul Europei), trebuie să se resemneze”.


Pentru unii dintre italieni, însă, nu e vorba de resemnare, ci de furie și de dorința de a rupe orice legături cu bogații vecini din nord.

Sondaj și în Germania: Jumătate din germani spun că problemele din Italia și Spania sunt generate de slaba guvernare din aceste țări

Un sondaj a fost realizat la începutul acestei luni, de Redfield & Wilton Strategies, în Germania.

Aproape jumătate din respondenți consideră că problemele cu care se confruntă Italia și Spania sunt consecințe ale slabei guvernări din aceste țări. Doar 22% nu au fost de acord cu această afirmație, scrie Politico.

Pe de altă parte, sondajul arată că 55% din intervievați spun că „Germania trebuie să facă orice poate pentru a ajuta Italia și Spania să facă față consecințelor economice ale pandemiei de coronavirus.”

Reamintim că Italia și Spania sunt statele din Europa cel mai afectate de pandemie.

Schimbare radicală a poziției italienilor față de UE

Financial Times constată, de asemenea, o părăsire masivă a taberei pro-ueropenilor italieni. Carlo Calenda, fost ministru, acum repreznetantul permanent al Italiei la UE și lider al formațiunii proeuropene Action Party, trece printr-o criză de încredere în ideea pentru care a luptat o viață întreagă.

În timp ce Italia trece prin cea mai severă criză de după Al Doilea Război Mondial și traversează cea gravă recesiune din istoria sa modernă, în rândul elitei proeuropene locale crește sentimentul că țara lor a fost abandonată de vecinii săi.

Un grup de primari italieni, guvernatori regionali și un europarlamentar au cumpărat o pagină în publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung pentru a critica comportamentul „lipsit de etică și solidaritate” al Olandei și a Germaniei, care s-au opus coronabondurilor cerute de sudul Europei.

“Nu ar trebuie să folosească argumente atât de emoționale,” a comentat Eckhardt Rehberg, parlamentar CDU. “Fiecare țară trebuie să se întrebe dacă are vreo responsabilitate pentru situația în care se află. Uitați-vă la sistemul de sănătate al Italiei. Nu poți blama Europa și Germania pentru toate dificultățile tale. Ca politician german, găsesc că este incorect,” a adăugat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: