31 iulie, 2016

hypermarketPolonia va introduce de la 1 septembrie un impozit progresiv pe comerțul cu amănuntul.

Acesta a fost botezat „impozit pe supermarketuri” și este criticat drept discriminatoriu și xenofob de către marile lanțuri de distribuție, străine, principalele afectate de noua reglementare.

Noua taxă va fi de 0,8% pe cifra de afaceri a companiilor cu o cifră de afaceri lunară mai mică de 170 milioane zloți (38,3 milioane euro) și de 1,4% pentru societățile care realizează o cifră de afaceri mai mare decât suma menționată.


Societățile de distribuție care realizează o cifră de afaceri lunară mai mică de 17 milioane zloți sunt scutite de la plata noii taxe.

Impozitul a fost promis încă din timpul campaniei de anul trecut. Acum, Guvernul condus de partidul conservator Lege și Justiție (PiS), a asigurat că acesta va garanta „egalitatea de drepturi și de șanse a micilor comercianți polonezi în raport cu marii jucători din sectorul distribuției”, adică cu marile lanțuri străine

Într-o declarație a asociației retailerilor europeni (EuroCommerce), marile companii din domeniu își exprimă regretul și surpriza că Parlamentul a votat această nouă taxă ce vizează clar competitorii străini.

EuroCommerce avertizează că legea va face ca lanțurile străine să plătească impozite de cinci ori mai mari decât cele care le revin firmelor autohtone.


Taxa este discriminatorie și Comisia Europeană ar trebui să investigheze dacă ea respectă legislația europeană, mai spune EuroCommerce.

România – 51% din produsele alimentare din supermarketuri, din producția autohtonă

Și în România a fost adoptată o reglementare care ar urma să ajute producătorii autohtoni în relația lor cu marii retaileri: pe 11 iulie, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care obligă marile magazine să se asigure că principalele produse alimentare de pe rafturi provin în proporție de 51% din producție internă, noua regulă urmând să fie aplicată peste 6 luni.

Obligativitatea respectării procentului de minim 51% produse românești vizează carnea, ouă, miere, legume/fructe, produse lactate și de panificație.

Excepții sunt acceptate doar iarna, când ar putea fi permise, la legume și fructe, importuri de 70%.

Comercianții care nu respectă Legea riscă amenzi cuprinse între 100.000 și 150.000 lei. În caz de abateri repetate, marile magazine vor putea fi închise până la jumătate de an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: