UE va concepe un nou fond de redresare în urma pandemiei care să nu includă Polonia și Ungaria în cazul în care cele două țări nu renunță până marți (8 decembrie) la veto-ul privind aprobarea bugetului comunitar, a declarat un diplomat de rang înalt al UE, citat de Reuters și Euractiv.
„Trebuie să avem un acord de la Ungaria și Polonia până cel târziu mâine. Dacă nu îl avem, va trebui să trecem la scenariul B „, a declarat diplomatul UE pentru Reuters.
„Scenariul B” ar însemna recalibrarea Fondului de redresare de 750 de miliarde de euro doar pentru celelalte 25 de țări membre, potrivit sursei citate.
În acest scenariu, bugetul multianual ar trebui modificat pentru că Planul de redresare este parte integrantă din buget.
Varșovia și Budapesta sunt acuzate de Bruxelles de subminarea independenței justiției și a mass-media, iar accesul celor două țări la fondurile europene este periclitat de macanismul de condiționare convenit de Parlamentul European la propunerea Comisiei Europene. Din cauza acestui mecanism, Polonia și Ungaria nu votează următorul buget multianual UE.
Liderii celor două state, Viktor Orban și Mateusz Morawiecki, au insistat asupra faptului că nu își vor da acordul dacă nu va fi diminuată sau eliminată condiționalitatea accesului la fondurile UE.
De săptămâna trecută, un înalt oficial al UE declarase că este „destul de încrezător” că ar putea fi găsită și implementată, „destul de rapid”, o soluție pentru ca fondul de redresare să-și facă simțite efectele fără acordul Poloniei și Ungariei, dacă acestea insistă cu veto-ul lor, potrivit Euractiv.
Comisia Europeană ar putea propune în ianuarie cu o soluție de avarie bazată pe legislația UE: sistemul de cooperare avansată între statele membre sau un sistem de garanții naționale pentru a sprijini finanțarea Fondului de relansare.
O decizie privind bugetul multianual UE ar putea fi luată la summit-ul UE din 10 și 11 decembrie, când pe ordinea de zi mai sunt, în afară de răspunsul la pandemia COVID-19, relațiile cu Turcia și SUA, clima și viitoarea relație cu Regatul Unit, în condițiile în care perioada de tranziție post-Brexit expiră la 31 decembrie și, deocamdată, nu există un acord comercial convenit de părți