Proiectul finlandez: Compromis european pentru Bugetul multianual UE. Cine pierde, cine câștigă – punctele sensibile

Președinția finlandeză a Consiliului UE a finalizat, după lungi negocieri cu statele membre, propunerea unui acord pe marginea următorului Cadru Financiar Multianual al Uniunii. Documentul… Mai mult›
03.12.2019
Cum conduci și dezvolți un oraș ca Oradea: Interviu Ilie Bolojan. ”Asumă-ți măsurile de dezvoltare, nu pe cele populare”

Doar 2-3 idei din amplul interviu cu Ilie Bolojan, primarul minicipiului Oradea – un oraș în care, dacă ajungi, ai impresia că ești, deja în… Mai mult›
03.12.2019
PISA 2018 – cele mai proaste rezultate din ultimii 9 ani: Record al analfabetismului funcțional pentru elevii români – 44%

Procentul analfabetismului funcțional al tinerilor de 15 ani din România a urcat cinci puncte procentuale, în medie, pe toate cele trei discipline, de la 39%… Mai mult›
03.12.2019
Bătrânii României și condițiile lor de viață din statisticile UE

Eurostat a dat publicității o serie de date referitoare la populația în vârstă, cu indicatori referitori la ponderea în total, rata de dependență, riscul de… Mai mult›
03.12.2019

Polonia și Italia negociază formarea unei axe electorale europene
de Iulian Soare , 9.1.2019
Liderii celor mai puternice formațiuni politice din Polonia și din Italia se întâlnesc miercuri pentru a discuta o strategie comună de abordare a alegerilor europarlamentare și ulterior posibilitatea colaborării în viitorul Parlament European, anunță Politico.
Matteo Salvini, șeful Ligii, partid aflat în coaliția de guvernare italiană, și Jaroslaw Kaczyński, președinte al formațiunii aflate la guvernare în Polonia, PiS, au multe în comun:
împărtășesc ostilitatea față de emigrația musulmană, sunt sceptici în ceea ce privește eficiența structurilor UE și îl admiră pe președintele Statelor Unite, Donald Trump. Singura diferență- fundamentală însă- o constituie viziunea total opusă asupra relațiilor cu Rusia.
Ambii politicieni sunt interesați de o bună colaborare în Parlamentul European. PiS, care deține 18 europarlamentari, este membru fondator al grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, al treilea cel mai mare grup din PE. Odată cu Brexit însă, lipsa conservatorilor britanici va micșora semnificativ ponderea grupului, care evident este interesat de formarea de alianțe.
Liga, care este acum reprezentată în PE de 6 europarlamentari, face parte dintr-un grup politic european mai mic- Europa Națiunilor și Libertăților.
”Întâlnirea cu Matteo Salvini este justificată li necesară. Vor fi discuții legate de apropiatele alegeri europene”, a declarat postului de radio RMF ministrul de Externe polonez Jacek Czaputowicz.
Ambele formațiuni au perspective foarte bune- potrivit ultimelor sondaje publicate de Politico, PiS ar putea obține la alegerile din mai 2019 24 de mandate europene, iar Liga 27 de mandate. În aceste condiții este evident că ambelor formațiuni le este de folos o bună cooperare în PE, mai ales că Polonia și Italia sunt ”sub supravegherea” Bruxelles-ului pentru încălcarea bunelor practici în justiție și drepturilor omului, respectiv bugetare.