sâmbătă

20 aprilie, 2024

5 decembrie, 2020

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a spus Polonia ar putea fi dispusă să renunţe la veto dacă liderii UE acceptă o declaraţia explicativă în privinţa legăturii dintre fondurile UE şi statul de drept.

Totuşi, vineri, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varşovia, Piotr Muller, a scris pe Twitter că poziţia Poloniei de a se opune condiţionării fondurilor UE de respectarea statului de drept rămâne neschimbată, transmite Agerpres.

Ungaria şi Polonia blochează de săptămâni viitorul buget pe şapte ani al UE şi fondul de dezvoltare pentru perioada de după criza pandemică, împiedicând astfel ca fondurile să ajungă la statele membre, unele având mare nevoie de bani în contextul crizei economice.


„Pentru noi, această soluţie, de a ataşa o declaraţie ca un bileţel lipit de o bucată de hârtie pentru a-ţi aminti de ceva, nu va funcţiona”, a spus vineri premierul maghiar Viktor Orban la postul public de radio. „Ungaria insistă în continuare ca cele două lucruri să fie separate”, a adăugat el.

Budapesta şi Varşovia, care au fost criticate în ultimii ani la Bruxelles pentru ceea ce se consideră a fi o diminuare a standardelor democratice, au afirmat că vor acţiona şi vor vota împreună în privinţa chestiunii statului de drept, iar Orban a precizat că va respecta această înţelegere.

Ungaria și Polonia au blocat la jumătatea lunii trecute procesul de adoptare al bugetului 2021-2027 al Uniunii Europene și a Fondului de revenire economică propus de către Comisia Europeană din cauza faptului că acesta are inclusă o clauză ce condiționează accesul la fonduri europene de respectarea principiilor statului de drept.

Cel două țări fac obiectul unor investigaţii oficiale din partea UE pentru afectarea independenţei magistraților și presiunile asupra mass-media şi a organizaţiilor neguvernamentale. Varşovia vede în acest mecanism de condiţionare a fondurilor europene de statul de drept o “luptă ideologică” împotriva “valorilor” sale, iar Budapesta are temeri că va fi sancţionată pentru politica sa “antiimigraţie”.


Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: