joi

19 mai, 2022

Polonia își alege noul președinte

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 mai, 2015

Bronislaw Komorowski
Președintele în exercițiu, Bronislaw Komorowski, în căutarea unui nou mandat

Alegătorii polonezi sunt chemaţi duminică la urne, în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, pentru a-l alege pe noul preşedinte, dintre actualul şef al statului Bronislaw Komorowski şi contracandidatul său conservator Andrzej Duda, relatează BBC News Online.

Primul tur de scrutin, desfăşurat la 10 mai, a fost câştigat în mod surprinzător de Andrzej Duda (34,7%), deşi Bronislaw Komorowski (33,7%) era considerat favorit.

Preşedintele Poloniei are puteri limitate, dar este comandantul suprem al forţelor armate şi poate respinge noile legi.


Bronislaw Komorowski, în vârstă de 62 de ani, a devenit preşedintele Poloniei în urmă cu cinci ani, după ce predecesorul său, Lech Kaczynski, a murit într-un accident aviatic.

Bronislaw Komorowski afirmă că el este candidatul stabil care poate conduce Polonia în siguranţă într-o perioadă dificilă, pe fondul conflictului din Ucraina. Un susţinător ferm al Uniunii Europene, el este într-o anumită măsură mai progresiv în ceea ce priveşte problemele sociale decât contracandidatul său mai tânăr, Andrzej Duda, care se opune avorturilor, fertilizării in vitro şi căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Andrzej Duda este un eurosceptic moderat, care favorizează sprijinul statului pentru persoanele aflate în situaţie dificilă. El se bazează pe milioanele de polonezi care afirmă că nu simt beneficiile celor 25 de ani de creştere economică aproape neîntreruptă din Polonia.

Andrzej Duda, în vârstă de 43 de ani, face parte din partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte. El a primit cel mai mare sprijin în regiunile mai conservatoare din estul ţării, în apropiere de graniţa cu Ucraina şi Belarus.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: