sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 ianuarie, 2022

curtea de justitie a ue drept european

Comisia Europeană urmează să trimită Poloniei prima amendă pentru nedesființarea camerei disciplinare pentru judecători, din cadrul Curții Supreme. Varșovia avea ca termen limită data de 11 ianuarie pentru anunțarea datei și modalității de renunțare la această structură. Pentru că nu a transmis informațiile către CE, executivul UE va trimite o factură de 70 de milioane de euro.

Amenda va trebui plătită în 45 de zile, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze a fost înființată în cadrul reformei sistemului judiciar iniţiate de guvernul polonez condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS). Comisia a cerut desființarea acesteia, întrucât nu oferă suficiente garanții de independență magistraților, poate fi folosită ca instrument de presiune politică și nu respectă legislația europeană.


CE a sesizat Curtea de Justiție a UE, care a impus eliminarea structurii, iar printr-o a adoua hotărâre a stabilit o amendă de un milion de zi până când autoritățile poloneze vor desființa această cameră disciplinară.ei camere disciplinare.

România ar putea ajunge într-o situație similară

România ar putea ajunge într-o situație similară, întrucât nu a îndeplinit solicitarea Comisiei de desființare a Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor în justiție (SIIJ), o structură creată de guvernarea PSD – PNL, în 2017.

Despre SIIJ, experții UE au aceleași observații precum în cazul camerei disciplinare poloneze: nu respectă dreptul european și reprezintă o pârghie politică împotriva judecătorilor și procurorilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Autoritățile din România au ignorat deja două decizii ale CJUE, pe sesizări primite din partea instanțelor.


Procedura de sancționare a României poate fi declanșată de Comisie, printr-o acțiune la CJUE în care să ceară direct amendarea pentru nerespectarea hotărârilor curții din Luxemburg.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: