vineri

2 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 aprilie, 2021

Dispută poloneză asupra planului european de relansare – guvernul de la Varșovia a anulat în mod neașteptat planurile de ratificare pe fondul unei diviziuni în cadrul coaliției aflate la putere, scrie Bloomberg.

Vicepreședintele Ryszard Terlecki a declarat marți că Parlamentul ar putea fi nevoit să se reunească într-o ședință extraordinară la sfârșitul lunii aprilie pentru a respecta termenul limită de ratificare a programului impus de Comisia Europeană. Statele membre trebuie să ratifice programul în parlamentele naționale până la sfârșitul lunii iunie. 15 dintre cele 27 de state membre au ratificat documentul până la ora actuală.

Cu o miză de 58 de miliarde de euro, partea care i-ar reveni Poloniei din planul european de redresare, diviziunile din coaliția de guvernare se transformă într-o provocare majoră pentru liderul de facto al statului Jaroslaw Kaczynski, președintele Partidului Lege și Dreptate, scriu jurnaliștii străini. El a avertizat săptămâna trecută că alianța tripartită riscă să se prăbușească dacă planul nu va fi adoptat.


Ministrul de justiție, Zbigniew Ziobro, care conduce partidul Polonia Solidară, continuă să se opună proiectului de lege, argumentând că acesta forțează Polonia să se solidarizeze cu datoriile altor țări ale Uniunii Europene.

Ministrul activelor de stat, Jacek Sasin, a recunoscut marți că există ”controverse” în coaliția de guvernământ, adăugând că este convins că va exista o majoritate în parlament pentru a susține totuși planul.

”Vom continua să încercăm să ne convingem partenerul de coaliție, pentru că nu vrem să ne bazăm pe simțul responsabilității din partea opoziției”, a declarat el pentru televiziunea publică. ”Nu putem conta pe asta”, a adăugat el.

Principalul partid de opoziție dorește asigurări clare că banii vor fi cheltuiți corect, condiționându-și sprijinului de asigurarea că investițiile vor fi supravegheate de guvernele locale.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: