sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 martie, 2022

Polonia a interzis marți importurile de cărbune din Rusia din motive de securitate națională, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Piotr Müller.

De când Rusia a invadat Ucraina, Polonia a cerut UE să pună capăt importurilor de gaz, cărbune și petrol rusesc – o poziție care nu este susținută de alte țări ale UE, cum ar fi Germania.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat în timpul summitului liderilor UE de săptămâna trecută că Polonia este pregătită să facă un astfel de pas „aproape imediat”.


Polonia importă aproximativ o cincime din necesarul de cărbune, din care 75% provine din Rusia, potrivit think tank-ului Forum Energii. Contractul Poloniei de import de gaze cu Gazprom expiră la sfârșitul anului. Varșovia este, de asemenea, un mare importator de țiței rusesc.

Polonia anunța anterior deciziei că are nevoie de aprobarea Comisiei Europene – care are competență asupra comerțului UE – pentru a bloca cărbunele.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Piotr Müller a declarat marți, citat de Politico: „Ne dăm seama că această decizie ar putea fi discutabilă din punct de vedere legal. Aceste îndoieli sunt justificate, dar nu putem continua să așteptăm reacția UE. Recunosc cu regret că UE nu a decis cu privire la o astfel de măsură.”

Tot marți, Varșovia a publicat o actualizare a politicii energetice naționale pentru 2040, care include măsuri de diversificare a surselor de petrol și gaze.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: