duminică

28 aprilie, 2024

3 august, 2020

Autoritatea de concurență din Polonia a amendat Gazprom cu 213 milioane de zloți (48,2 milioane euro). Motivul: gigantul rus din domeniul energiei nu a cooperat în cadrul investigației privind construirea conductei de gaze Nord Stream 2, anunță Reuters.

Polonia se opune construcției conductei Nord Stream 2, care va transporta gaz din Rusia către Germania pe altă rută decât cea tradițională prin Ucraina, prin Marea Baltică, acuzând Gazprom că urmărește întărirea poziției dominante a pe piața europeană a gazelor.

Nord Stream 2 urma să dubleze încă de anul trecut capacitatea gazoductului iniţial Nord Stream până la 110 miliarde de metri cubi de gaze naturale livrate direct Germaniei de Gazprom, după investiții de 11 miliarde de dolari.


Comisia Europeană s-a văzut nevoită să arbitreze între Germania și protestele Poloniei.

Autoritatea de concurență și protecția consumatorului din Polonia (UOKiK) a avertizat acum 2 luni că ar putea amenda Gazprom din cauza lipsei de cooperare în privința anchetei anti-monopol privitoare la Nord Stream 2.

În decembrie, Gazprom a fost a fost nevoită să plătească 2,9 miliarde dolari Naftogaz din Ucraina, o ultimă tranșă din cele 5 miliarde dolari pe care rușii au fost obligați să o achite ucrainenilor după o lungă dispută a cantităților de gaze care au tranzitat Ucraina. Apelul făcut în noiembrie 2019 de Gazprom a fost respins de o curte de apel din Suedia.

În martie, Gazprom a mai pierdut un litigiu similar cu compania poloneză PGNiG, care i-a costat pe ruși 1,5 miliarde dolari.


În plus, vânzările de gaz rusesc în Europa au fost slabe în 2019: scădere cu 23% în primul trimestru față de perioada similară a anului precedent. Trendul a continuat și în trimestrul doi când, potrivit IHS Markit, cumpărătprii au încheiat în majoritate contracte pentru cele mai mici cantități posibile prin contractele pe care le aveau cu Gazprom.

Situația livrărilor de gaz rusesc este direct influențată de evoluția în creștere a ”concurenței” reprezentată de gazul natural lichefiat. Potrivit statisticilor europene, capacitatea terminalelor LNG din Europa este în acest moment folosită la 25%, existând deci loc suficient de creștere.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: