sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 aprilie, 2018

Polonia va aloca peste șapte miliarde de euro, până în anul 2028, pentru înnoirea sistemelor de încălzire centrală şi combaterea contaminării atmosferice în Polonia, a anunțat joi premierul Mateusz Morawiecki.

Acesta a prezentat un plan detaliat ee cuprinde mai multe măsuri, inclusiv acordarea de subvenţii pentru izolarea termică a locuinţelor şi ajutoare pentru achiziţia de sisteme de încălzire mai economice cu consumul de resurse, pentru a fi aplicat în cea mai poluată țară din UE.

În Polonia gradul de poluare creşte mai ales în timpul iernii, când mulţi localnici folosesc cărbune de proastă calitate sau gunoaie pentru a-şi alimenta sistemele de încălzire, practică ce provoacă niveluri ridicate ale poluării în oraşele Cracovia, Varşovia sau în bazinul minier al Sileziei.


Aerule conţine în aceste zone de aproape 30 de ori mai multe particule cancerigene faţă de acum zece ani, astfel că în fiecare an în Polonia circa 50.000 de persoane mor prematur din cauza proastei calităţi a aerului, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), scrie Agerpres.

Potrivit acestei organizaţii, 33 din cele 50 de oraşe cele mai contaminate ale Europei sunt în Polonia, majoritatea în zonele miniere din Silezia, dar un grad ridicat al poluării este consemnat şi în zonele împădurite ale Poloniei, în sudul ţării, precum şi în nord, în zona ţărmului Mării Baltice.

În Polonia, aproape jumătate din producția de energie electrică este generată de termocentralele pe cărbune.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: